Van boswachter tot Youtuber

Zaterdag, 4 september, 2021

Geschreven door: Arwen Kleyngeld
Marijke Klompmaker
Artikel door: Boy Wilhelm

Interviews met bekende en onbekende Nederlanders over hun beroep. Iedere droom kan uitkomen!

[Recensie] Weet jij al wat je worden wilt? Misschien kan je daar volop ja op zeggen, maar het kan ook zijn dat je dat natuurlijk nog helemaal niet weet en dat is helemaal niet erg. Wil je weten wat voor beroepen er zijn, dan heeft Arwen Kleyngeld er een heleboel voor je onderzocht!

Het mooie aan dit boek is dat je hem van voor naar achter, van het begin tot het eind of zelfs ergens middenin kunt starten. In totaal staan er in Van boswachter tot Youtuber 25 interviews over verschillende beroepen.

Als lezer kies je natuurlijk voor de beroepen die jou het meest aanspreken en precies dat is het doel van dit boek. Per beroep wordt er iemand geïnterviewd. Dit kan een bekend persoon zijn (zoals illusionist Victor Mids) of iemand die zelfs voor de gevorderde lezer totaal geheim moet blijven (zoals geheim agent Agent X).

Iedereen vertelt minstens één geheim over zijn of haar beroep en legt daarnaast uit wat je ervoor moet doen om dat baantje te krijgen.

Boekenkrant

De opbouw van de verschillende hoofdstukken (beroepen) is erg voorspelbaar. Dat maakt dat de hoofdstukken fijn lezen, maar zorgt er ook voor dat je het boek niet lekker “door kunt lezen” want ondanks dat er 25 beroepen zijn, lijken de hoofdstukken veel op elkaar.

Ook raakte ik zelf in de war van de wat korte zinnen. Zo gaat het bij het beroep “Explosievenopruimer” (wat zelf ontzettend spannend is!!) over hoe een bom af kan gaan: “dat kan bijvoorbeeld zijn als een bom de grond raakt. Of als iemand hem aanraakt. Of op een bepaald tijdstip. Of als iemand op een knopje drukt.”

Terwijl juist aan het eind van ieder beroep op een prachtige en duidelijke manier verteld wordt hoe je zelf je droom achterna kan gaan en je dus het beroep naar keuze kunt gaan beoefenen: “Hoe word je astronaut? Als je astronaut wilt worden, is het slim om te kiezen voor een technische studie aan de universiteit. Je kunt ook eerst arts, bioloog of natuurkundige worden.”

Arwen Kleyngeld is journalist van oorsprong en heeft inmiddels twee kinderboeken geschreven. Samen met de tekeningen van Marijke Klompmaker komt Van boswachter tot youtuber echt tot leven en laat kinderen dromen over hun toekomst. Al pak je dit boek om even in te bladeren, of juist om heerlijk door te lezen. Je weet hoe dan ook zeker dat je geïnspireerd raakt door de mooie interviews en tekeningen!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles.