Van hart tot hart

Zondag, 4 december, 2022

Geschreven door: Dalai Lama
Artikel door: Saskia Imbert

Confronterend beeldverhaal

[Recensie] Zijne Heiligheid de Dalai Lama geeft de lezers een mooie en belangrijke boodschap mee in Van hart tot hart. Edward van de Velde zorgde voor de vertaling en Patrick McDonnell verrijkt het verhaal met zijn lieflijke illustraties.

Panda maakt zich behoorlijk zorgen om de wereldwijde bosbranden en het kale bamboewoud op de Tibetaanse hoogvlakte. Hij gaat op tocht naar Dharmsala om de Dalai Lama om raad te vragen. Samen wandelen ze door de groene bossen, zien ze bijzondere vogelsoorten, ontmoeten ze een sneeuwpanter en zelfs een reuzenpanda. Terwijl ze al dit moois zien geeft de Dalai Lama veel goede raad en wijsheid mee.

Dit beeldverhaal is confronterend en intens. Het gaat niet goed met de natuur, het milieu. De mensheid zelf is hier grotendeels verantwoordelijk voor. Onze prachtige blauwe planeet kan enkel in harmonie zijn als we erbarmen tonen. Dit is een universele verantwoordelijk waarbij er een verandering in onszelf moet plaatsvinden, met een vreedzaam hoofd en hart.

“Echte verandering in de wereld kan enkel voortkomen uit een verandering van ons hart.”

Bergen

De kracht van de illustraties
De tekst, die veel spreuken en wijsheden bevat, is niet altijd eenvoudig maar wel altijd raak. Het zet de lezer aan tot nadenken en zelfreflectie. De illustraties, soms subtiel en dan weer paginagroot, vormen een meerwaarde bij het verhaal. Volwassenen kunnen aan de hand van deze prachtige tekeningen het verhaal doorgeven aan het jongere publiek.

Het is fijn om te zien hoe de panda het verhaal verzacht. Hoewel de teleurstelling soms goed in beeld komt, is er ook plaats voor hoop, positiviteit en een vleugje humor. Dat de panda opvallend groter is dan de Dalai Lama is een mooie symboliek, een teken van nederigheid van de mens ten opzichte van de natuur, toch? Op het einde van het verhaal is er nog een grappige noot… blijkbaar zit niet enkel de panda met belangrijke vragen.

Van hart tot hart is een mooie en verzorgde uitgave, met een linnen rug en rood leeslint. Achteraan in het boek vindt de lezer nog extra informatie over de Dalai Lama en Patrick McDonnell.  

“Wees vriendelijk
wanneer het kan,
en het kan altijd.”

—  

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow