Van Nijl tot Amstel

Woensdag, 17 juli, 2019

Geschreven door: Josho Brouwers(red)
Artikel door: Karin de Leeuw

Mededelingen van het Allard Pierson no. 120 (2019)

[Signalering] Het Allard Piersonmuseum is vernieuwd. Dat is niet iets waar iedereen zonder meer gelukkig van wordt. Een kleine groep trouwe bezoekers was dol op de stille zalen met een vaste collectie vol oudheden. Een bezoek aan het Allard Piersonmuseum was, sinds de vorige ´vernieuwing´ in 1975, als een volgende ontmoeting met een oude geliefde.
Maar toegegeven, de laatste jaren waren daarnaast, in een tentoonstellingsruimte al prachtige tijdelijke tentoonstellingen te zien. Nu gaat de tentoonstellingsruimte in het statige gebouw, de voormalige Nederlandse Bank, zich profileren als museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Onder het motto: erfgoed is met ons, hier, nu, vandaag en morgen, hoopt men een brug te slaan tussen wetenschap en het grote publiek; studenten, zowel als toeristen en iedere andere mogelijke bezoeker.
Het startpunt van de collectie, die uiteindelijk terecht is gekomen bij de Universiteit van Amsterdam, ligt rond het einde van de zestiende eeuw. Toen Amsterdam zich aansloot bij de Opstand werd een groot aantal eigen instituties in de stad opgericht, waaronder de stadsbibliotheek. Daarin werden opgenomen een aantal bibliotheken van voormalige katholieke kerken. Zo ontstond een mooie basis.
In de loop der eeuwen is er een veelheid aan collecties aan dit begin toegevoegd. De onderwerpen lopen uiteen van Egyptische oudheden en atlassen van Blaeu tot het levend archief van Arnon Grunberg en alle originele Vader&Zoon strips van Peter van Straaten. Al deze collecties zijn beschikbaar voor onderwijs en onderzoek. Daarnaast worden steeds weer topstukken tentoongesteld in wat men noemt een “dynamische collectieopstelling die een tijdreis mogelijk moet maken van tienduizend jaar, van Nijl tot Amstel”. De liefhebber van een vaste collectie met diepgang houdt zijn hart vast, maar toegegeven moet worden dat het bijgaand tijdschrift, de 120e editie van de Allard Pierson Mededelingen, een gevarieerd en mooi uitgegeven exemplaar is.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles