Van zomerdag tot winternacht

Maandag, 15 augustus, 2022

Geschreven door: Helga van Leur
Govert Schilling
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Over de seizoenen valt heel veel te vertellen

[Recensie] Er is weinig mooier dan de wisseling van de seizoenen waar we steeds weer van genieten. In de zomer verlangen mensen soms al naar de herfst. En in de herfst denken we alweer aan de mogelijke sneeuw- en ijspret van de winter om daarna te verlangen naar de ontluikende lente. Alle seizoenen hebben hun eigen charme. Maar genieten is het steeds weer.

Na het succesvolle boek Dag & nacht komen meteoroloog Helga van Leur en wetenschapsjournalist en sterrenkundige Govert Schilling met het boek Van zomerdag tot winternacht. De vier seizoenen worden uitgebreid besproken en je staat er versteld van wat er allemaal te vertellen is. Alle vier de seizoenen beginnen met de vraag Welke? Welke lente? Welke zomer? En wanneer begint een seizoen eigenlijk. In de lente gaat het bijvoorbeeld over nachtvorst en over zeevonk. Wat zijn typische lentewolken en wat is de beste plek om naar de sterren te kijken?

In de zomer komt uiteraard de warmte aan bod en de donder en bliksem. Ook de zomer heeft typische zomerwolken maar doet ook aan verduisteringspraktijken. Waarmee uiteraard zonsverduisteringen worden bedoeld. De herfst heeft wonderlijke vogelwolken en we lezen over verrekijkerobjecten. Een duidelijke kaart met sterren, het herfstvierkant genoemd, wijst je waar de verrekijkobjecten te vinden zijn. Waar Helga van Leur haar enorme kennis over het weer in de ruimste zin van het woord op ons afvuurt lezen we ook veelvuldig de bijdragen van Govert Schilling met zijn oneindige kennis over de sterrenhemel. Het boek eindigt met zes korte bijlages die niet specifiek over een seizoen gaan maar wel heel leuke en interessante informatie geven over bijvoorbeeld wolken en hoe de seizoenen ontstaan.

Na het lezen van Van zomerdag tot winternacht ben je heel wat wijzer. Vrijwel iedereen zal nieuwe dingen te weten komen en het is erg moeilijk om niet voortdurend stukjes voor te lezen aan je huisgenoten. Want vrijwel ieder stukje doet je vragen: “Zeg, wist jij dit?”

Wordt Vervolgd


Wat het boek echt tot een parel maakt zijn de schitterende foto’s. De lijst met boeken en tijdschriften, websites en apps aan het einde nodigen de lezer uit om zich verder te verdiepen in het onderwerp van de mooie seizoenen. Een prachtig boek.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow