Vandaag ben ik ridder!

Zaterdag, 17 april, 2021

Geschreven door: Thijs Goverde, Tineke Meirink
Artikel door: Hanneke Arts-Honselaar

“Ridder Bram ligt plat onder zijn paard. Zo plat als een vel papier”

De auteur en illustrator

[Recensie] Thijs Goverde studeerde filosofie in Nijmegen en debuteerde in 1998 met De Purperen Koningsmantel. Sindsdien verschenen er meerdere kinderboeken, vertalingen en korte verhalen op zijn naam. Zijn boeken kenmerken zich door sprookjeselementen in combinatie met een niet te stuiten fantasie. Zijn verhalen staan, volgens de Volkskrant, in de traditie van Paul Biegel en Tonke Dragt. Wraak van de meesterdief was in Nederland genomineerd voor de Kinderboekwinkelprijs en stond op de longlist voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Vandaag ben ik ridder! was een tip bij de Kinderboekenweek 2020, dat als overkoepelend thema ‘En toen?’ droeg.

Het verhaal

Een dikke verhalenbundel met meer dan 30 korte verhalen over ridders.

Wordt Vervolgd

Ridder Tim is lui.
Moe worden?
Daar is hij niet dol op!
Maar zijn harnas is zwaar
en zijn helm is zwaar.
Ja, zelfs zijn zwaard is zwaar!
En moet hij nou nog knokken ook?

Ik ben ridder

Wil jij ook wel eens een ridder zijn? Hoe zou je er dan uitzien? Heb je dan een paard? En een zwaard? En hoe zit het met pijl en boog, dan? Ben je dapper of vind je het eng? En heb je wel eens zo’n harnas gepast? Lijkt me best zwaar. Woon je in een kasteel en welke huisdieren heb je dan? En is de prinses ook een ridder?

Vormgeving

Vandaag ben ik ridder! is een boek op bijna A5-formaat.  Het is een Avi-kanjer op E3 niveau. Voor de illustraties zijn foto’s en tekeningen gebruikt, maar ook combinaties daarvan, wat het geheel een grappig effect geeft. Iedere dubbele pagina bestaat uit een pagina met een afbeelding en een pagina tekst. Er wordt een groot lettertype gebruikt en de tekst is als verzen met korte zinnen weergegeven. Een leuk boek dat je meer leert over ridders (en prinsessen) en tegelijk aansluit bij de wereld van nu waarin kinderen van groep 3 leven.  

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Zie jij wat ik zie?