"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Veerkracht

Zondag, 12 juni, 2022

Geschreven door: Rick Hanson
Artikel door: Hanneke van de Water

Boor je innerlijke krachtbronnen aan

[Recensie] Rick Hanson laat in Veerkracht zien dat innerlijke krachtbronnen als lef, dankbaarheid en mededogen onmisbaar zijn in een wereld vol onzekerheden. Door middel van deze krachtbronnen ontwikkelen we de veerkracht, waarmee we onder meer stress het hoofd bieden en problemen oplossen. Veerkracht is een onmisbaar boek voor iedereen die bij tijd en wijlen beter in staat zou willen zijn om problemen en stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Hanson heeft zijn visie en zijn specifieke mix van neurowetenschap, mindfulness en positieve psychologie bovendien op een uiterst toegankelijk en gemakkelijk toepasbare wijze gepresenteerd. De mix van Hanson toont aan dat we twaalf innerlijke vermogens kunnen ontwikkelen in ons zenuwstelsel waardoor stress afneemt en vertrouwen toeneemt.

“De meeste mensen ervaren de responsieve toestand meerdere keren per dag. Maar doorgaans gaan we eraan voorbij voor deze de kans krijgt te bezinken. Zoek daarom mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat je het gevoel krijgt dat er aan je behoeften tegemoetgekomen wordt.”

Hanson lardeert zijn theorie met eenvoudige oefeningen, waardoor je een en ander direct in de praktijk kunt brengen. Zijn schrijfstijl is bovendien bijzonder prettig. Hansons’ schrijfstijl is te vergelijken met het talent van een bevlogen spreker. Bij die laatste hang je aan zijn of haar lippen; bij Hanson ‘hang’ je aan de letters. Niet zo verwonderlijk overigens, want Hanson is een veelgevraagd spreker en kent dus het ‘spel der woorden’ en hoe je die op enthousiaste wijze presenteert.

Pf

“Empathie is een voorwaarde voor intimiteit. Hierdoor krijgen we meer gevoel voor een bepaalde toon en nuance, kunnen we intenties beter inschatten, de pijn onder de woede herkennen en zien wie iemand ten diepste is. Dan kunnen we beter communiceren en reageren.”

Hanson adviseert overigens zijn mix gefaseerd te ontwikkelen. Dat heeft, volgens de auteur, een beter effect op zowel de korte als de langere termijn. Die gefaseerde aanpak heeft er voornamelijk mee te maken dat het van essentieel belang is dat het geleerde deel van onszelf wordt, dat het beklijft en daarbij komt dan direct het belang van regelmatig oefenen om de hoek kijken. Hanson adviseert te oefenen met alledaagse dingen. Wanneer je bijvoorbeeld aan het oefenen bent met het vermogen ‘zeggenschap’, dan kan je bijvoorbeeld heel bewust besluiten om het boek, dat voor je op tafel ligt, wel of niet op te pakken of die gedachte in je hoofd, wel of juist niet uit te spreken tijdens een gesprek. Waar het daarbij vooral om gaat, is dat je er steeds van bewust bent dat je een keuze kunt maken.

In zijn boek onderscheidt Hanson drie zones waarin we ons kunnen bevinden: rood, groen of roze. De rode zone is de vlucht-, vecht- of bevriesmodus die hoort bij acute stresssituaties. Deze zone gaat gepaard met emotionele pijn, angst en frustratie. In de groene zone herstellen we van stress en laadt onze energie weer op. Hierbij hoort een rustig, tevreden en liefdevol gevoel. Volgens Hanson ervaren veel mensen in de huidige tijd een chronische milde tot middelmatige vorm van stress en leven ze derhalve een groot deel van de tijd in de roze zone. Ze herstellen na een stresspiek wel een beetje, maar niet volledig.

Een van de zaken die Hanson ons leert, is hoe we meer in de groene zone kunnen vertoeven door onszelf een basale rust eigen te maken. Regelmatig oefenen met diepe ontspanning kan helpen meer rust te ervaren.

Veerkracht is een aanrader voor iedereen die beter in staat wil zijn de dagelijkse drukte en problemen het hoofd te bieden.

Eerder verschenen op Hanneke Tinor-Centi