Veggies & Fish

Zaterdag, 6 november, 2021

Geschreven door: Bart van Olphen
Artikel door: Marlene Bijlsma

Vis en groente gaan uitstekend samen

[Recensie] Bart’s Fish Tales. Daar bleef het niet bij want inmiddels kun je in aardig wat landen Fish Tales vis kopen: 100% duurzaam en 100% traceerbaar aldus de eigenaren Bart van Olphen en Harm Jan van Dijk.

In Veggies & Fish laat deze culinaire vis-expert zien hoe goed groenten en vis bij elkaar passen. De recepten komen van ver weg en dichterbij huis. Maar eerst krijgen we een gedegen introductie over gezondheid, het belang van duurzaamheid en de verschillende vissoorten. En niet te vergeten, groenten, zeegroenten en kruiden die perfect passen bij onze vrienden uit zee.

De werelden van vis en groenten lijken eigenlijk best veel op elkaar. Beiden kun je rauw eten, ze zijn over het algemeen snel klaar en gezond. Maar bovenal samen ontzettend lekker. Dat wordt nog versterkt door de prachtige fotografie van David Loftus.

We starten met rauwe recepten als een sushibowl en tonijntartaar. Daarna volgen zowel koude (komkommersoep met zeebaars) als warme soepen (miso-ramen met groente en sint-jakobsschelpen). En in salades voelt vis zich ook prima thuis. Salade niçoise kennen we allemaal wel dus die tref je niet aan. Wat dan wel? Een Thaise salade bijvoorbeeld waar spicy calamares een hoofdrol in speelt. Of een spannende combi van watermeloen en krab.
Kleine gerechten zie je terug in de hoofdstukken Brunch en Snacks & Sandwiches. De meeste recepten zijn trouwens voor 2 personen maar makkelijk te verdubbelen. Warm gerookte zalm wordt pulled salmon op een broodje met doperwtenguacamole. Fritto misto, oftewel kleine gefrituurde visjes, in combinatie met groente en salsa levert een heerlijk borrelgerecht op.
Pasta, pizza, peulvruchten, stoofpotjes en BBQ. Eigenlijk past vis overal in of op. In deze hoofdstukken reizen we van Italië (pasta en pizza) naar India (curry, kedgeree), Spanje, het Midden Oosten (couscous, tajine) en via Azie (gado gado) weer terug.

Wordt Vervolgd

Nog is de koek niet op want er volgen nog recepten met oven en pan in de hoofdrol. Superhandig zijn ook de ‘how to‘ foto’s achterin waarin Bart laat zien hoe je een pijlinktivs schoonmaakt, oesters opent of een vis fileert. Een paar basisrecepten, een register en een receptenindex maakt dit veelzijdig vis- en groenteboek compleet.

Veel mensen vinden het lastig om vis te bereiden en blijven steken bij een gebakken schol of zalm. Bart van Olphen laat in Veggies & Fish opnieuw zien dat vis oneindige mogelijkheden biedt. Dus niets houd je meer tegen.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Boeken van deze Auteur:

Veggies & Fish

Vis uit blik2