Ver weg

Zaterdag, 5 februari, 2022

Geschreven door: Willy van Veen, Hetty van den Goorbergh
Artikel door: Rita Pontororing

Op reis met knuffels

[Recensie] Sam heeft net als zoveel kinderen verschillende knuffels. En hij heeft een bijzonder voornemen maar daarvoor moet hij op stap. Ver weg zoals op de eerste wegwijzer te zien is.

Waar je altijd leest dat kinderen hun knuffels mee naar bed nemen of mee op stap gaan, doet Sam dat niet. Het jochie wil zijn knuffels terugbrengen naar het land waar ze vandaan komen. En dat zijn landen hier heel ver vandaan.

Dat wordt een spannende tocht. Op de volgende wegwijzer staat Noordpool, Siberië, Afrika, China, India. Is Sam van plan om naar al die landen te gaan?

Allereerst komen we te weten dat hij naar China wil want zijn panda’s horen daar thuis. Gelijk leren kinderen dat panda’s in China thuis horen. Zo zien we meer dierknuffels waar met een enkele opmerking over verteld wordt waar de dieren thuis horen. Aan de voorlezer de vrijheid om eventueel meer te vertellen of in te gaan op de illustraties van Hetty van den Goorbergh. Vooral de illustraties van de ijsberen in hun ijselijke omgeving zijn plaatjes die uitnodigen om daar samen over te praten.

Archeologie Magazine

Sam wil namelijk nog verder reizen daarbij heeft hij een grote wens. Hij wil naar de Noordpool. De ijsberen terug brengen. Maar ja hoe komt hij daar?

Schrijfster Willy van Veen vertelt het verhaal van Sam in korte zinnen, die in kleine groepjes tekst over de bladzijdes verspreid staan. Met daartussen een aantal witregels. Het is alsof er  hele korte filmpjes langs komen. Een hele mooie vormgeving. Het maakt dat het boekje een sfeer oproept van kleine poëtische teksten.

Het verhaal eindigt wat abrupt. Van een situatie waarbij kinderen kunnen meereizen en het avontuur van Sam mee kunnen beleven in de wereld van het verhaal, worden ze opeens letterlijk wakker geschud.

Een grappig prentenboek met eens een keer niet de insteek dat knuffels in bed horen en mee worden meegenomen als kinderen op stap gaan.

Door het verhaal leren jonge kinderen over verre landen en welke dieren er daar thuis horen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles