Verwerkt verleden

Woensdag, 12 oktober, 2016

Geschreven door: Theo de Jong
Artikel door: Lou Lichtenberg

Helmond vanaf de Oertijd

[Signalering] Ook in de ondergrond van Helmond ligt een rijkdom aan resten uit het verleden. Die resten laten zien dat er al sinds de steentijd mensen rondliepen op en nabij het grondgebied van de huidige stad. Ze woonden en werkten hier, zorgden er voor hun kroost en familie en werden er uiteindelijk na hun dood aan de aarde toevertrouwd.

Al tientallen jaren worden in Helmond sporen van bewoning uit het verleden opgetekend en verzameld. Archeologisch onderzoek heeft veel kennis aan het licht gebracht over de bewoningsgeschiedenis van het centrum en de naastgelegen dorpen en gehuchten. In Verwerkt Verleden, Helmond vanaf prehistorie tot nieuwe tijd worden de resultaten van deze onderzoeken voor de eerste keer gebundeld en op een toegankelijke manier gepresenteerd.

Beginnend bij de oudste resten schetsen de auteurs in chronologische volgorde de bewoningsgeschiedenis en laten daarbij zien hoe men in het verleden leefde. Er is aandacht voor de wijze waarop onze voorouders hun nederzettingen inrichtten en voor de factoren die een rol speelden bij het kiezen van zo’n vestigingsplaats. Met dit helder geschreven en fraai geïllustreerde overzichtswerk wordt een tot nog toe onbekend en vergeten deel van het Helmondse verleden verwerkt en toegankelijk gemaakt. Verwerkt Verleden vormt daardoor een belangrijke inspiratiebron voor toekomstig archeologisch onderzoek en zal bovendien fungeren als leidraad voor het gemeentelijk erfgoedbeleid en van toekomstige ruimtelijke indelingen.

Boekenkrant

Eerder verschenen in Archeologie Magazine


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.