"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Vincent

Donderdag, 1 december, 2022

Geschreven door: Barbara Stok
Artikel door: Lalagè

Een waar kunstwerk

[Recensie] De strips van Barbara Stok gaan vaak over haar eigen leven, maar op een gegeven moment is ze ook anderen gaan tekenen. In Vincent vertelt ze over de beroemde schilder Vincent van Gogh. Iedereen zal wel een paar schilderijen van hem herkennen, bijvoorbeeld de zonnebloemen of de sterrenhemel.

Het boek begint als Vincent afreist naar Frankrijk. Daar gaat hij een tijd wonen om de mooie landschappen te schilderen. Hij maakt zich wel zorgen over zijn financiële situatie. Zijn broer Theo geeft hem geld, maar hij zou hem graag terugbetalen. Zijn schilderijen worden echter maar moeilijk verkocht. Het impressionisme is iets nieuws en er wordt op neergekeken. Vincent kan er honderduit over vertellen, wat collega-schilders regelmatig irriteert. Broer Vincent blijft gelukkig altijd in hem geloven.

In de strip staan tekstballonnen. Soms is er een langere tekst in de vorm van een brief. Er zijn ook plekken waar het verhaal met alleen plaatjes wordt verteld. Af en toe komt er weer een hond of een kat in beeld, zoals vaker in Barbara’s strips.

Op een gegeven moment krijgt Vincent aanvallen, die zo goed worden weergegeven met psychedelische kleuren en vormen. Hij blijkt aan epilepsie te lijden en komt in een psychiatrisch ziekenhuis terecht. Al snel gaat hij weer schilderen. Als hij hersteld is, doet hij dat ook buiten, wat weer leidt tot prachtige plaatjes van Barbara geïnspireerd door Vincents schilderijen. Ik vind Vincent een waar kunstwerk.

Schrijven Magazine

Eerder verschenen op Lalagè leest

Boeken van deze Auteur: