Viruswereld

Zaterdag, 25 september, 2021

Geschreven door: Marc ter Horst
Artikel door: Joost van Gelder

Alles over virussen, bacteriën en vaccins

[Recensie] Voor toekomstige dokters, wetenschappers, virologen en kinderen die gewoon héél nieuwsgierig zijn. Viruswereld is een duidelijk en fascinerend boek waarin je alles te weten komt over virussen aan de hand van concrete voorbeelden uit het leven wat wij nu kennen met het coronavirus.

Marc ter Horst neemt ons mee in de wereld van virussen aan de hand van het coronavirus. Van wat virussen zijn en hoe ze werken tot wat virussen met ons lichaam doen en hoe wij virusuitbraken kunnen voorkomen. Marc ter Horst heeft zijn boek in samenwerking met belangrijke wetenschappers geschreven om er voor te zorgen dat alles in het boek op waarheid gebaseerd is.

In het eerste virusverhaal, waar er meerdere van in het boek centraal staan, word je als lezer middels een tijdlijn van het coronavirus meegenomen in het verhaal wat kinderen direct nieuwsgierig maakt omdat het aansluit bij de belevingswereld.

In het hoofdstuk Oorlog in je lijf (hoofdstuk 3) lees je over wat er in je lichaam gebeurt als een virus je lichaam binnendringt, verhalen worden persoonlijker, wat het boek direct een meer emotionele lading geeft en dat vind ik sterk.

Hereditas Nexus

“Veel virussen zijn kleine rotzakken. Dat zal je intussen wel duidelijk zijn. Maar je lichaam is ze bijna altijd te slim af. Verreweg de meeste virusdeeltjes krijgen echt helemaal niks voor elkaar.”

Het boek kan in principe in willekeurige volgorde gelezen worden, maar er is wel een duidelijke verhaallijn te herkennen in het boek waarbij de kennis uit eerdere hoofdstukken fijn is om als voorkennis te hebben.

Daarnaast zijn de mooie, duidelijke en soms grappige illustraties gemaakt door Wendy Panders een feest om naar te kijken en vaak ondersteunend aan de informatie die in het boek gegeven wordt.

Viruswereld is een toegankelijk boek voor kinderen vanaf 10 jaar die meer te weten willen komen over de wereld van virussen. Het boek bevat veel laagfrequente en soms complexe woorden wat wel belangrijk is om rekening mee te houden.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles