‘Vlinders’

Maandag, 16 mei, 2022

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Perfecte Buren

‘Een voorspelbaar verhaal in een mooie omgeving’

Esther Stui is in 2019 begonnen met het schrijven van feelgoodromans. Je zou haar kunnen kennen van Gewoon puur Emma, Het Rubens meisje of De onbeschoft aantrekkelijke man. Vlinders is haar nieuwste roman.

Annabella is fotografe en woont in Londen. Ze fotografeert het liefste oude landhuizen en oude bibliotheken en na het winnen van een wedstrijd haalt ze mooie opdrachten binnen. Één van die opdrachten is een fotoserie rondom de restauratie van Trevillion House. Hier leert ze Beatrice en haar dochter Elizabeth kennen en ontwikkelt zich een vriendschap. Ook leert ze Sabastian kennen, de zoon van Elizabeth. Sebastian en Annabella komen er achter dat ze beiden geen vaste relatie willen en besluiten samen een seks date te plannen. Ze brengen veel tijd met elkaar door en dan blijken er gevoelens in het spel te zijn.

In Vlinders worden Sebastian en Annabelle afwisselend gevolgd. Hierdoor krijg je een goed beeld van de personages en je leert hen dan ook goed kennen. De personages worden uitvoerig beschreven en ook hun gevoelens en gedachten komen uitgebreid aan bod. De karakters van Elizabeth en Beatrice worden minder uitvoerig besproken maar toch krijg je een goed beeld van hen.

TijdvoorTijdschriften

De schrijfstijl van Esther Stui is prettig om te lezen, er worden geen moeilijke woorden gebruikt en het verhaal loopt vlot door. De omgeving wordt goed gedetailleerd neergezet en ook de dialogen lezen prettig. Echter wordt er bij het omschrijven van de gedachten en gevoelens af en toe teveel in details getreden en omschreven met veel korte zinnen. Hierdoor werd het verhaal menig maal wat saai.

De onderwerpen die in Vlinders worden besproken zijn serieuze onderwerpen. Het is niet alleen maar feelgood maar er komen ook serieuze onderwerpen aan bod die hun weerslag hebben op de personages. De gebeurtenissen in dit verhaal zijn niet realistisch. Nu is dit uiteraard geen vereiste, maar in Vlinders verloor het verhaal wel zijn geloofwaardigheid.

Esther geeft haar boeken uit in eigen beheer en je merkt dat er veel tijd besteed is aan de redactie. De opmaak is netjes en er zijn weinig spelfouten.

Het plot van het verhaal is voorspelbaar. Er is nog een verrassende wending aan het einde, maar de oplettende lezer kan dit eerder al voorspellen. Omdat de lezer eerder dan de personages weet wat er gaat gebeuren voelen sommige situaties ook behoorlijk ongepast.

Ikzelf heb me daarnaast vooral gestoord aan de onrealistische situaties waarin de personages zich bevonden. Wanneer je opzoek bent naar een boek dat gemakkelijk wegleest en waarbij je niet teveel hoeft na te denken, dan is Vlinders zeker wat voor jou. Echter heeft de combinatie van de onrealistische situaties, de wendingen in de ontknoping en de voorspelbaarheid van dit boek ervoor gezorgd dat ik dit boek waardeer met 2.5 ster.

Lilian

Eerder verschenen op Perfecte Buren.