Vloeibaar goud

Zaterdag, 14 januari, 2023

Geschreven door: Dieuwke Anna Norbruis
Artikel door: Klaske Bakker

Een spannend liefdesverhaal

[Recensie] In Vloeibaar goud zijn alle ingrediënten voor een spannend liefdesverhaal aanwezig en daar weet Norbruis op ingenieuze wijze gebruik van te maken.

Dieuwke Anna Norbruis is geboren en getogen in Friesland. Na haar studie verpleegkunde heeft ze cursussen gevolgd met betrekking tot geschiedenis en schrijven. Haar debuutroman Vloeibaar goud speelt zich af in de buurt van Joure rond 1860 en vertelt het liefdesverhaal van de arme Rika en de rijke Geert. Norbruis heeft dit verhaal geplaatst in de tijd van toen, met de in die tijd geldende normen en waarden. Tijdens het lezen denk je regelmatig ‘dit kan toch niet’ en ‘wat afschuwelijk dat hij dat doet’, om al snel te beseffen dat  dezelfde dingen in onze tijd nog steeds gebeuren. Het machtsmisbruik, het seksuele misbruik, overspel, het tegen je zin zwanger raken en zo nog veel meer. Maar het mooie van Vloeibaar goud is dat het niet alleen kommer en kwel is, maar dat er ook veel liefde, vriendschap en passie in voorkomt. Norbruis wisselt het slechte en nare voortdurend af met het goede en het mooie, waardoor het verhaal tot aan de laatste bladzijde boeiend blijft en zeer prettig is om te lezen.

Liefdevol gezin
Rika is de enige dochter van een landarbeider. Samen met haar broertjes groeit ze op in een liefdevol gezin. Maar er is geen geld en zo gauw ze er de leeftijd voor heeft, wordt ze op pad gestuurd om te gaan dienen bij een van de rijkste herenboeren uit de streek: de machtige Geert Hebbema.

Hebbema is al een tijd op zoek naar een rijke boerendochter waar hij mee kan trouwen en die voor nageslacht kan zorgen. Maar hij vindt alle meisjes die tot dan toe de revue zijn gepasseerd onaantrekkelijk en niet geschikt. En dan komt Rika in zijn leven. Haar goudblonde lokken, haar tengere postuur: hij heeft nog nooit zo’n mooi meisje gezien en valt als een blok voor haar. Rika kent haar plaats en geeft zich niet zomaar gewonnen. Maar dan kent ze Hebbema niet. Als hij iets wil, dan zal hij het krijgen. Gaat hem dat lukken? En tegen welke prijs?

Wandelmagazine

In Vloeibaar goud zijn alle ingrediënten voor een spannend liefdesverhaal aanwezig en daar weet Norbruis op ingenieuze wijze gebruik van te maken.

Voortdurende spanning
In het boek volgt de ene gebeurtenis de andere op. Maar alles heeft met alles te maken en het geheel klopt als een bus. De karakters die Norbruis heeft neergezet zijn gelaagd en boeiend. Als Rika te voet op weg is naar de boerderij van Hebbema, kilometers verwijderd van het huis van haar vader en moeder, dan schrijft Norbruis:

“Om de vijftig stappen pakt ze haar koffer van de ene in de andere hand. Ze vindt het wel een grappig spelletje en de reis lijkt daardoor sneller te gaan.”

Je krijgt hiermee al een kijkje in het karakter van Rika en ook toont het haar kinderlijke onschuld, die ze op dat moment nog heeft. Ze is bescheiden en verlegen, maar weet ook goed wat ze wil en laat niet over zich heenlopen. Geert misbruikt zijn macht en geld regelmatig om zijn doelen te bereiken, maar bij hem toont Norbruis ook een zachte en kwetsbare kant, waardoor je als lezer ondanks alles toch sympathie voor hem kunt voelen.

Vloeibaar goud is een zeer goed geschreven en superspannend verhaal.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow