"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Vluchten

Vrijdag, 3 juli, 2020

Geschreven door: Peter den Hollander
Artikel door: Jacqueline Stil

Van en naar Syrië

[Recensie] Peter den Hollander schrijft opnieuw een reisverhaal, maar niet zo’n ontspannen gebeurtenis als zijn vorige novelle,  die over een plezier boottocht ging. Ditmaal  beschrijft hij twee reizen, godsdienstig geïnspireerd, in tegengestelde richting,  die zich later kruisen. 

Er is een in Nederland  opgegroeid islamitisch meisje, Fatima,  dat naar Syrië reist om te helpen vechten tegen Assad, en de jongen Ezra, die opgroeit in Damascus  en de oorlog in Syrië ontvlucht, naar Nederland toe.

Ezra’s vader heeft een groentewinkel, zijn broer studeerde programmeren en verdient daar veel geld mee. Ezra hielp zijn vader in de winkel. Ze zaten in een wijk waar de rebellen het voor het zeggen hadden. De Russen hielpen Assad en bombardeerden maar raak. Ezra en zijn zus worden eropuit gestuurd om te vluchten.

Dat is niet gemakkelijk.  Het kost een hoop geld en ze zijn afhankelijk van louche mensensmokkelaars. 

Kookboeken Nieuws

De ik-figuur in het boek is een Nederlandse jongen en hij is verliefd op Fatima. Hij stelt zichzelf  vragen over hoe verschillende landen met elkaar omgaan.

“Wat zou ik zelf doen als mijn landgenoten zo bedreigd zouden worden? Ik geloof dat ik al zo individualistisch ben dat ik me geen zorgen zou maken om mijn landgenoten, behalve om mijn familie en vrienden.  Maar of ik daarvoor ten strijde zou trekken? Ik denk eerder dat ik ze zou helpen met vluchten, met wegkomen uit een situatie die mij niet zint. ‘Ik weet het niet,’ zei ik, ‘Ik geloof niet dat ik zoveel van mijn landgenoten houd. De vorige keer dat iemand hier in Europa een beroep deed op soortgenotensolidariteit was niet één van de beste periodes uit onze geschiedenis.”

Ezra neemt een meisje mee op sleeptouw die seksueel wordt bedreigd in het kamp waar ze worden opgevangen. 

De ik-figuur krijgt een nieuwe verkering nadat Fatima is afgereisd naar Syrië.  Hij verwacht haar niet terug, maar probeert wel contact met haar te krijgen. 

Dit is een klein, maar doeltreffend geschreven boek. De lezer ziet wat voor ellende een fundamentalistisch geloof kan brengen. Mensen worden van elkaar gescheiden,  uitgebuit en onderdrukt, toch moet iedereen na de oorlog weer zijn weg hervinden. Daar is heel wat voor nodig.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Vluchten

Een odyssee