"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Vogeldoeboek

Maandag, 27 juni, 2022

Geschreven door: Dick De Vos, Jojanneke Ouwehand
Artikel door: Rita Pontororing

Leer vogels kennen

[Recensie] De ondertitel van dit ‘gevleugelde’ boek Vogeldoeboek luidt “Herken, teken, noteer”. En dat is precies wat je met dit vogelboek kunt doen. Het boek is bedoeld om vogels te herkennen dus geschreven voor een beginnend vogelaar.

Selectie van vogelsoorten
Allereerst is er een selectie gemaakt van zesendertig vogelsoorten voorkomend in Nederland en België. Bovendien zijn de gebieden waar de vogels te zoeken of te vinden zijn afgebakend. In zijn voorwoord noemt Dick de Vos de gebieden landschapstypes. Voor een beginnend vogelaar heel fijn, begrensde aantallen vogels.

Zes landschapstypes
De Vos beschrijft zes landschapstypes waarbij hij per gebied kort informatie verschaft. Binnen die gebieden somt hij vijf vogelsoorten op. De zesde is een heel bijzondere vogel. Waarom de laatstgenoemde vogel bijzonder is, is niet altijd even duidelijk.

Vogels
De beschrijvingen bij elke vogel zijn prettig om te lezen. Leuke wetenswaardigheden specifiek voor het soort. Jojanneke Ouwehand heeft bij elke beschrijving de genoemde vogel herkenbaar geïllustreerd. Je kunt ze zo tegenkomen.

Dans Magazine

De beschrijvingen van zes vogels per gebied is een keuze van De Vos. Het is voor een beginnend vogelaar prettig dat er telkens zes vogels beschreven worden. Maar bij elk landschapstype staat een checklist van meer dan 25 vogels. De lijst vertelt je welke vogels je in het betreffende gebied tegen kunt komen. Als je geen vogelkenner bent en je wilt je die kennis eigen maken dan is zo’n checklist  wel moeilijk in te vullen. Je zult dan op zoek gaan naar een andere informatiebron om deze lijst volledig in te kunnen vullen. De Vos geeft daar een aantal tips voor zie het hoofdstuk “Aan de slag, waarnemingen noteren”.

Aan de slag
De titel van dit hoofdstuk geeft aan dat er gewerkt moet worden. Allereerst informatie over veren, snavels en braakballen. Ook zijn er twee bladzijdes over vogelgeluiden. Aardig is het schema dat aangeeft hoe je kunt luisteren naar vogelgeluiden en natuurlijk de vogel erbij te herkennen. En als extra ondersteuning suggesties voor websites. Hoe kundig het schema er ook uitziet, het bijpassende vogelgeluid is dan wel prettig.

Natuurlijk hoort een verrekijker bij vogels spotten, daar besteedt De Vos eveneens aandacht aan.

Hoe teken je een vogel?
Zowaar een tekencursus, weliswaar van twee bladzijdes maar wel heel leuk en leerzaam. Uitgaande van basisvormen geeft De Vos bruikbare tips om te proberen om een vogel te tekenen. Dit is een doeboek dus met deze tips is het bijzonder leuk om eens vogels te tekenen in plaats van een foto te maken. Daar geeft De Vos je wel tips voor.

Doeboek
Het Vogeldoeboek is vooral een bruikbaar boek om eens kennis te maken met de wereld van de vogelspotters maar wel voor de beginnende vogelaar. Wat dit boek extra maakt, zijn de doe opdrachten. Zelfs kun je als beginnend vogelaar achterin dit boek een vogeldagboek bijhouden. Hou je waarnemingen bij!

Een boek om zin te krijgen in het leren herkennen van vogels.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow