"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Volbloed

Zaterdag, 14 januari, 2023

Geschreven door: Pieter Aspe
Artikel door: Ellen Claeys

Een mooi eerbetoon

[Recensie] Volbloed omvat vier nooit eerder gebundelde misdaadverhalen van Pieter Aspe. Zo wil in Grof wild een vrouw meer vuur in haar relatie met haar echtgenoot en daarom bedenkt ze een plan. Ze plant een korte vakantie in, in de Ardennen. Wat een gezellig week had moeten worden, ontaardt vrij snel in een nachtmerrie. In De Japanse tuin wordt een lijk gevonden in Hasselt. Het onderzoek spitst zich toe op het Limburgse zakenmilieu en daar komen heel wat duistere zaken aan het licht. In Kat en muis wordt een minder populaire hoofdredactrice van een roddelblad met de dood bedreigd na de publicatie van een artikel. Eerst trekt de vrouw zich daar niets van aan, maar gaandeweg wordt ze heel bang. In het laatste verhaal, De laatste rit, onderzoeken commissaris Van In en zijn rechterhand Versavel een doodsbedreiging aan een bekende, Vlaamse wielrenner.

Bloedstollend
Het boek bevat zodoende vier bloedstollende, korte, misdaadverhalen. Persoonlijk lees ik liever lange verhalen. Toch slaagt Pieter Aspe er in om ze van de nodige diepgang te voorzien en zo de lezers mee te nemen in de verhalen. Daarnaast zorgt de vloeiende, spannende, grappige schrijfstijl van de auteur er voor dat je wil blijven doorlezen. De verschillende verhalen heb je als het ware vlot gelezen. Je herkent meteen de typische Aspe-schrijfstijl.

Bij publicatie wordt aangegeven dat het over vier nooit eerder gebundelde verhalen gaat. Hier wil ik zeker een kanttekening bij maken, aangezien het verhalen zijn die apart al eerder verschenen zijn. Het zijn dus zeker geen nieuwe verhalen.

De personages over de verhalen heen zijn heel divers (gaande van een koppel, zakenlui, een onpopulaire hoofdredactrice tot de bekende personages Van In en Versavel). Ze worden allemaal menselijk, realistisch en in detail beschreven. Zo kan je als het ware in hun hoofd kruipen en kun je je optimaal inleven in de verschillende situaties.

Boekenkrant

Volbloed is een spannende thriller, getypeerd door de typische schrijfstijl van Pieter Aspe. Een mooi eerbetoon aan hem om deze verhalen te bundelen tot één boek. Ik raad het zeker aan om te lezen.

Eerder verschenen op Boeken-cast


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Boeken van deze Auteur:

Volbloed

De doos