Volcano

Maandag, 2 januari, 2023

Geschreven door: Robert J. Ford
Artikel door: Evert van der Veen

Fascinerend natuurverschijnsel

[Recensie] Het Engelstalige boek Vulcano is een boeiende presentatie van actieve, slapende en dode vulkanen. Een vulkaan is hetgeen wij op sommige plekken op aarde waarnemen van hetgeen zich overal diep onder de aardkorst afspeelt aan natuurkrachten. Is de levende en altijd actieve kern van onze aarde die op verreweg de meeste plaatsen veilig onder de oppervlakte zit. Vulkanen ontstaan op die plekken waar de aardplaten op elkaar botsen of waar de aardkorst breuken vertoont, waar lava, gassen en gesmolten gesteente naar buiten komen. Het woord vulkaan komt van het latijnse woord vulcan en dit is de Romeinse god voor vuur.

Een vulkaan is een mengeling van natuurlijke schoonheid en dreiging. Het schouwspel van een vuurspuwende vulkaan is boeiend om te zien, weliswaar op veilige afstand want een eruptie is meestal uiterst gevaarlijk en de weg waarlangs de lava stroomt onvoorspelbaar. De foto’s in dit boek laten prachtige kleuren zien die ’s nachts nog fraaier uitkomen. Dat neemt niet weg dat de lava die langs de hellingen naar beneden stroomt alles bedekt en vernietigt. In dit boek Volcano zijn meer dan honderd vulkanen per werelddeel afgebeeld op 190 foto’s.

Machteloos
De vulkaan bepaalt ook in de 21e eeuw de mens bij zijn grenzen, dat bewijzen recente uitbarstingen van vulkanen steeds opnieuw. De mens staat machteloos tegenover dit natuurverschijnsel maar profiteert er tevens van omdat de grond rond vulkanen zeer vruchtbaar is.

Er zijn in Volcano vele schitterende foto’s van vulkanen maar enkele springen er toch wel uit. Kirkjufell op Snaefellsues, een schiereiland van IJsland. Ook de foto’s van actieve vulkanen in 2014 en 2015 op IJsland zijn spectaculair. De uitbarsting van vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 had destijds grote invloed op het mondiale vliegverkeer. Fraai zijn ook de opnamen van vulkanen in het nationale park Timanfaya op het eiland Lanzarote, één van de Canarische eilanden evenals de vulkaan op Sao Miguel, één van de Azoren eilanden.

Yoga Magazine

De Etna vulkaan op Sicilië is overbekend maar komt hier fraai over met al zijn kleuren door de fotografisch mooi gekozen invalshoek. Bijzonder is de Dallol Danakil vulkaan, in het verdronken land van Ethiopië, deze vulkaan bevindt zich 45 meter onder de oppervlakte. De kleuren zijn van grote schoonheid.

Karymsky
Er zijn veel foto’s van het Kamchatka schiereiland van Rusland met de Karymsky vulkaan. De foto vanuit een ruimtestation geeft een schitterend beeld van de uitbarsting van de Sarychev vulkaan in 2009 op het eiland Matua, één van de Kuril eilanden. Spectaculair is de close-up van de uitbarsting van de Anak Krakatou vulkaan in Indonesië in 2018.

Dit boek is een fascinerende gevarieerde kennismaking met vulkanen in al hun natuurlijke schoonheid maar ook verzengende onderaardse krachtenspel die ook bij de moderne mens slechts ontzag kan afdwingen. De fotografie is van grote klasse en laat vulkanen in hun rijke verscheidenheid vanuit diverse invalshoeken zien.

Robert J Ford is schrijver met interesse voor fotografie en natuur. Hij publiceerde eerder een boek over extreme weersomstandigheden overal ter wereld.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow