"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Voor onze zonden

Maandag, 28 februari, 2022

Geschreven door: Line Holm
Artikel door: Severine Lefebre

ijzersterke Nordic noir

[Recensie] ’s Morgensvroeg in januari wordt het lichaam aangetroffen van de omstreden secretaris-generaal van het Rode Kruis. Hij hangt gekruisigd voor het kantoor van de organisatie in Kopenhagen. Het onderzoek wordt gevoerd door de rechercheurs Mikael Dirk en Frederik Dahlin. Tegelijkertijd is Maria Just, die werkzaam is in het Politiemuseum, bezig met de voorbereiding van een tentoonstelling. Hiervoor verdiept ze zich in een onopgeloste dubbele moordzaak uit 1968. Ze ontdekt een mogelijke verband met de huidige moord. Kunnen Mikael, Frederik en Maria de link vinden en de duistere machten met hun verborgen schandaal blootleggen?

Voor onze zonden is een ijzersterke Nordic noir, waarbij het Deense auteurs duo Line Holm en Stine Bolther zich lieten inspireren door historische gebeurtenissen. Het is hierbij het eerste boek in de reeks rond de personages Mikael, Frederik en Maria.

Een mysterieuze, spannende proloog opent het verhaal. Er gebeurt iets vreselijks, maar het is allemaal nog vaag. Het roept een dreigend gevoel op, niet alleen in de gebeurtenis, maar ook in de omschreven sfeer. Je zit als lezer op het puntje van je stoel, getriggerd om meer te weten te komen. Hierna start het eigenlijke verhaal, dat onmiddellijk begint met het aantreffen van het gekruisigde lichaam van Georg Schmidt. Je voelt duidelijk de sluimerende spanning die zich nestelt in het boek, en met regelmaat de hoogte in gaat.

Op de plaats delict ontmoet de ervaren rechercheur Mikael Dirk zijn nieuwe partner Frederik Dahlin. Samen krijgen ze de taak om de moord op de secretaris-generaal van het Rode Kruis te onderzoeken. Dit is tevens een van de hoofdverhaallijnen uit het boek, waarbij er wordt gefocust op het opsporen van de dader. Het politieonderzoek staat hierbij centraal, en wordt realistisch neergezet. Je krijgt alle stappen in het proces mee, waardoor je het gevoel hebt dat je zelf midden in het onderzoek zit. Je merkt ook de enorme druk op de politie, die stijgt naarmate de tijd vordert. De media en politiek hijgen in hun nek.

Yoga Magazine

Dan krijgen de rechercheurs onverwachts hulp van Maria Just, die werkzaam is in het Politiemuseum en zich momenteel verdiept in een onopgeloste dubbele moord uit 1968. Hiermee komt een volgende hoofdverhaallijn aan bod. En ook hier is er ruim aandacht besteed aan het onderzoek dat Maria doet. Je merkt dat ze geïnteresseerd is in de oude zaak, bepaalde elementen intrigeren haar. Ze hoopt met haar research iets nieuws te ontdekken. En dat blijkt misschien wel zo te zijn. Hiermee is een ingenieuze plot in gang gezet die nog heel lang zal blijven nazinderen.

Alle personages zijn uitvoerig en concreet uitgewerkt, waardoor ze als het ware echt leven. Dit geldt vooral voor de drie hoofdpersonages: de stoere Mikael die zich snel over iets kan opwinden, de jonge en vriendelijke Frederik die gespecialiseerd is in alles rond IT en de intelligente historica Maria. Zij is diegene die er het meeste uitspringt. Maria is een jonge dertiger die een trauma uit haar jeugd met zich meedraagt. Daar wordt regelmatig aandacht aan besteed. Aan de gevolgen en hoe ze ermee omgaat, ook wanneer er mensen uit haar verleden plots weer opduiken. Het lukt daarom gemakkelijk om je in haar in te leven. Tijdens het lezen is er een continue perspectiefwissel tussen de personages, waarbij ook de verschillende verhaallijnen elkaar afwisselen.

Line Holm en Stine Bolther hebben een vloeiende en beeldende schrijfstijl. Je merkt al snel dat ze het gewend zijn om alle belangrijke informatie te geven zonder zichzelf te verliezen in nodeloze details. Dit werkt perfect bij dit genre waar de klemtoon op het politieonderzoek ligt. Voor onze zonden is fictie, maar een deeltje is gebaseerd op een Deens schandaal uit de jaren vijftig. Er komen verschillende hedendaagse (politieke) thema’s aan bod, en je moet er tijdens het lezen wel je hoofd bij houden. Geen eenvoudig verhaal, maar niettemin een absolute aanrader. Voor onze zonden is de perfecte opener van een nieuwe reeks waar ik heel graag meer van wil lezen. Ik geef dan ook 4,5 sterren voor dit Scandinavische pareltje!

Eerder verschenen op Perfecte Buren