"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Voorbij de illusie

Zondag, 20 november, 2022

Geschreven door: Jaap Hiddinga
Artikel door: Lalagè

Zeer helder geschreven!

[Recensie] Door mijn christelijke achtergrond weet ik dat er meer is dan wat de meesten van ons kunnen waarnemen. Af en toe krijgen mensen een glimp van die onzichtbare wereld, bijvoorbeeld tijdens een bijna-doodervaring. Het kan ook gebeuren zonder levensbedreigende situatie. Jaap Hiddinga heeft een heleboel van dit soort ervaringen, waarbij hij uit zijn lichaam treedt en onze aarde met geestelijke ogen ziet. Een vriend had mij al eens verteld over de bijzondere boeken van Hiddinga. Zijn verhalen klonken mij soms wat vergezocht in de oren, maar toen ik één van Hiddinga’s boeken in de bibliotheek zag liggen, nam ik het uit nieuwsgierigheid mee.

Jaap Hiddinga blijkt zeer helder te schrijven en ik vlieg door Voorbij de illusie heen. Aan het begin belooft hij om te onthullen waarom wij hier op aarde zijn: een vraag die ieder mens zich weleens stelt. Daarna volgen hoofdstukken over herkenbare aspecten uit onze maatschappij en hij doet daar rake uitspraken over.

Illusies
We hebben met z’n allen een systeem van illusies gebouwd. Ons economische stelsel is daar het ultieme voorbeeld van. Geld is een stukje bedrukt papier of cijfertjes in een computer. Wij hechten daar waarde aan omdat we dat met elkaar hebben afgesproken en er allemaal in geloven. Zonder elektriciteit zijn we verloren, wat ons erg kwetsbaar maakt. Hiddinga voorspelt dat er een moment komt dat alle elektriciteit in één keer uitvalt en dat er dan een zeer moeilijke tijd aanbreekt. Veel mensen zullen sterven aan honger en kou. Toch moedigt hij aan om niet bang te zijn voor de toekomst. Lichamelijke dood is immers niet het einde en ons aardse leven gebeurt met een reden.

In elk hoofdstuk beschrijft Hiddinga wat hij heeft gezien tijdens een uittreding. Hij maakt dan geestelijke reizen waarbij hij wordt begeleid door een lichtwezen. Hij ziet onze aarde op een andere manier en ook het verleden en de toekomst van onze wereld. Hoe verder hij gaat, hoe moeilijker het wordt zijn waarnemingen in menselijke taal te gieten. Zijn schrijfstijl blijft helder, maar het is steeds lastiger te bevatten. Tegen de tijd dat hij bij de grote vraag is aanbeland van waarom en waartoe wij mensen op aarde zijn, begrijp ik er weinig meer van. Dat stelt me teleur. Wie weet zal ik het later beter snappen.

Yoga Magazine

Hierna leen ik ook Visioenen en uittredingen uit de bieb. Dat bestaat puur uit beschrijvingen van visioenen. Dit lees ik op een veel rustiger tempo dan het andere boek. Jaap Hiddinga maakt allerlei reizen naar andere sferen, waar hij uitleg krijgt van engelen over wat hij ziet. Als hij voor de derde keer te horen krijgt dat hij dit als eerste mens in de stof zal zien, vind ik dat wel erg toevallig.

Op een gegeven moment lijkt het wel science fiction, wanneer het gaat over andere planeten en de vreemde levensvormen daarop. Ik weet niet zo goed wat ik ervan vind, maar boeiend is het wel. In elk geval is het troostend om te geloven dat er meer is dan ik zintuiglijk waarneem. De belangrijkste les die ik eruit haal is dat je leven goed is zoals het is en dat je op je intuïtie mag vertrouwen bij de keuzes die je moet maken.

Toevallig verscheen eind oktober een herziene en aangevulde uitgave van Voorbij de illusie. Ik heb het net gekocht, om nog eens rustig te lezen en te overdenken.

Eerder verschenen op Lalagè leest