Voorland

Dinsdag, 1 maart, 2022

Geschreven door: Octavie Wolters
Artikel door: Saskia Van Bastelaere

Familierelaties op het platteland

[Recensie] In de roman Voorland wordt het leven geschetst van biologieleraar Wolf, zijn moeder Johanna en zijn latere zoon Otto. Wolf woont samen met zijn vriendin Heleen in een klein dorpje. Kort nadat ze zijn getrouwd sterft zijn vader. Zijn moeder blijft alleen achter. Wolf vlucht in zijn job. Als zijn zoon Otto wordt geboren verandert er iets in hem.

Wolters neemt je mee in het leven van de volwassen Otto. Hij woont met zijn vriendin An ver van zijn geboorteplaats. Ze zijn beide archeoloog. Als hij hoort dat er een opgraving zal zijn in zijn oude geboorteplaats keert hij naar daar terug. Hij wordt er geconfronteerd met zijn vader en moeder. De relatie tussen hen is nog altijd even stug.

Wolters vertelt een traag verhaal. Er is niet echt sprake van contact tussen de verschillende personages. Het lijkt alsof ze elkaar niet begrijpen. Ze praten langs elkaar heen en hebben geen voeling met de ander. Zijn ze alleen maar een schakel tussen heden en toekomst? Zijn ze toch allemaal verbonden met waar ze vandaan komen? Het beeldend beschreven landschap krijgt een vaste plaats in het hele verhaal.

Octavie Wolters hanteert een beschrijvende, beeldende taal. Meer over de schrijver kun je hier vinden.

Yoga Magazine

“Traag vooruitdenkend maar toch verrassend door de manier waarop het is geschreven. Je voelt de afstand tussen de personages terwijl ze toch gebonden zijn door de tijd die vooruit gaat en de ruimte waarin ze zitten.”

Eerder verschenen op Boekensite Gent

Boeken van deze Auteur: