Vormen uit Vuur

Woensdag, 24 juli, 2019

Geschreven door: Diverse Auteurs
Artikel door: Karin de Leeuw

Geschiedenis in glas en lood

[Signalering] Soms is kijken over de heg van je eigen vakgebiedstuintje meer dan de moeite waard. De traditionele buren van de geschiedenis, zoals de kunsthistorici lenen zich voor een interdisciplinaire uitwisseling.

Het tijdschrift Vormen uit Vuur, de uitgave van de Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas komt deze maand met een mooi nummer over historisch glas en lood. Ook historici kunnen daarin hun hart ophalen. Zo is een artikel van Laura Roscam Abbing opgenomen over de Dordtse glasfabriek van de firma Bouvy (1854-1926). De geschiedenis geeft een mooi inzicht in de Nederlandse ‘maakindustrie’ uit het fin-de-siecle.

Antoine Verschuuren schreef een artikel over vitrica ramen met een theosofische duiding. Het sluit in de tijd mooi aan bij het eerder genoemde artikel. Voor wie het ouder wil is er ook wat. Jacobine Melis schreef over de vondst van een beerput vol glasschreven in Oldenzaal. Ze stammen uit de vijftiende tot zeventiende eeuw.

Persoonlijk vond ik het artikel van jef Schaeps interessant over een ontwerp van Willem Witjens voor een herdenkingsraam in de fabriek van N.V. Metaalmaatschappij S.A. Vles & Zonen. De eigenaar en een aantal medewerkers overleefden de Shoah niet en aan hen was het raam gewijd dat door een wonder de sloop van de fabriek overleefde en nu bekwaam is gerestaureerd.

Dans Magazine

Het grote voordeel van buurten bij de buren is dat ze bladen maken met prachtige foto’s er in. Alleen al om, al dan niet gelegen in een hangmat, dit blad door te bladeren is een esthetisch genoegen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles