"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Waar geluk begint

Zaterdag, 14 maart, 2020

Geschreven door: Eva Eland
Artikel door: Rita Pontororing

Roze is geluk

[Recensie] Waar geluk begint, is het tweede prentenboek van Eva Eland. De schrijfster en illustratrice heeft haar eigen wezen ontworpen, waarbij Geluk een roze personage is. De cover vertoont het roze wezentje dat olijk uit de ogen kijkt en dat wordt meegenomen door een jong kind.

Geluk is een emotie waar heerlijk over te schrijven valt. Dat komt in het hele boek tot uiting. De hele eenvoudige eenregelige teksten met de daarbij behorende illustratie geven aanleiding tot leuke gesprekken. Wel is het advies om af en toe door te vragen. Dit geldt zeker voor de kleuters die immers nog niet kunnen lezen.

Daar is al sprake van als het verhaal begint. De tekst  “Ben jij op zoek naar geluk?” met daarbij behorende illustratie beslaat twee pagina’s. Op de illustratie is het kind van de cover te zien dat op een trapje staat en probeert te reiken naar een potje. Een paar voorbeelden van de woorden die op de potjes staan “liefde, delen, echt goede grappen, de zon.”  Een uitgelezen moment om uitgebreid stil te staan bij deze begrippen. Heel herkenbaar is het roze potje, immers het potje heeft dezelfde kleur als het wezentje dat voor geluk staat.

De toon is gezet, roze is geluk, zegt de vierjarige met zekerheid. “Geluk kan zich niet verstoppen”, en dat klopt volgens deze luisteraar. Geluk zit overal waar hij roze ziet. Eva Land geeft met een enkele regel tekst en illustraties suggesties waar geluk voor kan staan. De kleur roze springt er inderdaad op elke bladzijde uit.

Hereditas Nexus

Maar de combinatie van de tekeningen en de korte teksten zijn net genoeg om kinderen aan te moedigen om hun ideeën aan te dragen. Een vrolijke stoet van groot tot klein trekt langs op de bladzijde “Terwijl het op andere dagen gewoon bij je is, waar je ook gaat.” ‘Het’ staat natuurlijk voor Geluk. Dat ontlokt deze vierjarige de opmerking om in de stoet te kijken wie er allemaal geluk bij zich draagt.

Zijn oudere broer is van mening dat je gewoon met het roze poppetje mee moet gaan. En dat werkt heel goed, vindt hij.

Het lezen van de tekst geeft aanleiding om door te vragen,  vragen als bijvoorbeeld vind je dat ook? waar zie je dat? hoe zie je dat?  Niet alles is te vatten voor deze jonge lezertjes. Dat geeft niet. Waar geluk zit is een “praatboek”.  Tip voor de voorlezer, laat het maar gewoon over je heen komen. Wees bedacht op onverwachte vragen bijvoorbeeld bij het zinnetje: “soms voel je je verloren.” Prachtig om hierover door te praten.

En als de vierjarige hierna zegt:  “Toen ik nog 3 was en Arne ging naar school, toen was ik geluk kwijt. Ik was verloren.” Dan is Eva Eland met dit boek erin geslaagd om kinderen te triggeren om over een emotie als geluk te praten.

Hoewel de tekst af en toe belerend overkomt en het sentiment er vanaf druipt, toch zal dit boek kinderen aanspreken. Vooral omdat Eland er in geslaagd is een boek over Geluk te schrijven èn te illustreren dat kinderen aanmoedigt om over zichzelf te praten.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles