Wacht maar af

Zaterdag, 6 maart, 2021

Geschreven door: Loes den Hollander
Artikel door: Paula van Mourik

Het verschil tussen gek worden of gek gemaakt worden

[Recensie] Hoofdpersoon in Wacht maar af is Franka. Gelukkig getrouwd, samen met twee vriendinnen heeft ze een goedlopend bedrijf. Maar alles verandert als Franka wordt getroffen door een hersenbloeding en in het ziekenhuis belandt. Er gaan weken voorbij waarvan ze zich niets herinnert. Langzamerhand komen er wat herinneringen boven, maar die zijn voor Franka het begin van een verwarrende periode. Opeens gedraagt Franka’s echtgenoot Brent zich wel heel raar. Haar moeder blijkt te zijn overleden. In het revalidatiecentrum gebeuren vreemde dingen en Franka weet niet wie ze nog kan vertrouwen. 

Wacht maar af is een psychologische thriller die je vanaf het begin in de greep houdt. Je leeft mee met Franka en voelt haar verwarring over de situatie. Wordt zij gek of speelt iemand een spelletje met haar?

Door de korte hoofdstukken leest het verhaal vlot. De spanning wordt al snel opgevoerd, waardoor je niet wilt stoppen met lezen. Het concept, een vrouw die een hersenbloeding heeft gehad en daar herstellende van is, is goed uitgewerkt.  Fans van Loes den Hollander weten dat haar inspiratie voor dit boek is ontstaan nadat zij zelf een hersenbloeding heeft gekregen en daarvan is hersteld. 

Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Franka verteld.  Sommige hoofdstukken worden echter vanuit een ander personage verteld. Dat deze persoon niet veel goeds in de zin heeft, blijkt al snel. Maar wie deze persoon is blijft lange tijd de vraag. 

Wordt Vervolgd

Mooi om te zien is dat het personage Franka een ontwikkeling doormaakt. Als het verhaal begint is zij een afhankelijke, zieke vrouw die hulp en steun nodig heeft. Gaandeweg verandert Franka in een sterke vrouw en neemt ze het heft in handen. 

Het plot zit goed in elkaar en zorgt bovendien voor een verrassende wending. Wacht maar af is dan ook een must-read voor echte thrillerliefhebbers.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles