Walkable City Rules - 101 Steps to Making Better Places

Maandag, 11 maart, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Rijkert Knoppers

101 tips voor bewandelbare steden

[Recensie] Wie in het centrum van ’s-Hertogenbosch wandelt, zal het niet ontgaan dat veel fietsers kriskras door het voetgangersgebied rijden. In het nieuwste boek van de Amerikaanse stedenbouwkundige Jeff Speck over het creëren van een ‘walkable city’ lezen we niet wat hiertegen te doen valt. Wel heeft hij in beknopte vorm 101 maatregelen opgesomd, die het stedelijke leefmilieu zouden kunnen verbeteren.

Is het handig om alle belangrijkste straten in het centrum van een stad helemaal autovrij te maken en om te toveren tot voetgangersgebied? Niet onmiddellijk, zo luidt het advies, want in sommige gevallen heeft de middenstand te lijden onder een dergelijk rigoureus beleid. Beter is om op dit vlak eerst te experimenteren door tijdelijk, bijvoorbeeld een dag in de week, auto’s te weren.

Het is bijna onvermijdelijk dat sommige voorgestelde maatregelen wel erg voor de hand liggen, zoals het advies om het aantal parkeerplaatsen in de binnenstad te minimaliseren om zo het autoverkeer terug te dringen, of de tip dat het slim is om fietspaden binnen het centrum aan te leggen. Toch is de reeks adviezen de moeite waard om ze door te nemen.

Het laatste advies uit de reeks is misschien wel het belangrijkst: denk groot! “Je moet het budget in balans houden, maar niemand zal je onthouden omdat je het budget in evenwicht hield”, zo citeert Speck een burgemeester. “Wanneer je wilt dat mensen je herinneren, leg dan een park aan.”

Boekenkrant

Een eerder boek van Speck over dit onderwerp uit 2012 was volgens de uitgever bedoeld om te inspireren, het recente Walkable City Rules is geschreven om te stimuleren.

Eerder verschenen op verkeerskunde.nl