"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Walvissen in de wind

Zaterdag, 30 april, 2022

Geschreven door: Elvira Werkman, Wendy Panders
Artikel door: Rita Pontororing

Afgekeken van dieren

[Recensie] De cover licht al een klein tipje van de sluier op over Walvissen in de wind. Vooral de ondertitel maakt duidelijk dat het om bijzondere uitvindingen gaat die door de natuur zijn ingegeven.
Hoe? Dat lezen we in dit boek waarbij Elvira Werkman uitlegt welke rol dieren spelen, die zij beschrijft.

Leonardo da Vinci
Werkman houdt ons nog even in spanning want we moeten eerst kennismaken met Leonardo da Vinci. In haar inleiding legt ze uit “waarom Leonardo?”

Omdat hij in zijn jeugd veel tijd buiten doorbracht, omdat hij heel goed om zich heen keek wat de natuur om hem heen deed, omdat hij heel veel van zijn waarnemingen heeft opgeschreven, en nog wat meer ‘omdats’.

En wij moeten heel veel om ons heen kijken zoals Leonardo dat heeft gedaan. Werkman helpt ons daarbij met dit boek.

Boekenkrant

Vier hoofdstukken
In deze vier hoofdstukken somt zij de dieren op waar wij op moeten letten.
Vogels
Zeedieren
Planten en bomen
Landdieren, onderverdeeld in lopers en vliegend gespuis

Elk hoofdstuk is weer afgebakend in specifieke onderwerpen. In de inhoudsopgave lees je om welke afgebakende onderwerpen het gaat. Als voorbeeld:
Vogels
– Kunst van het vliegen
– IJsvogel
– Specht

De aankondiging van de vier hoofdstukken verschijnt op een oranje pagina, met een korte introductie. Daarbij krijgt elk specifiek onderwerp weer zijn eigen kleur. Dit maakt dat je ook lekker door het boek kunt bladeren om je te verbazen over wat je ziet.

De illustraties bij elk onderwerp van Wendy Panders trekken snel de aandacht. Dat niet alleen, ze triggeren je nieuwsgierigheid. Een voorbeeld van de specht. Bij het plaatje staan korte kreten: “nooit hoofdpijn, ingebouwde schokdemper, aerodynamisch, goede balans, en  multifunctionele tong beschermt hersenen”. Zeg nou zelf, daar wil je meer van weten. Hoezo heeft de specht nooit hoofdpijn, en die tong? De teksten zijn dan aanvullend en heel duidelijk. Èn in de tekst lezen we de toepassing van de kennis van de specht in het dagelijkse leven. Voilà, de fietshelm.

Herkenbaar
Op deze manier wordt elk onderwerp uitgelegd en gekoppeld aan een uitvinding die we in het gewone leven tegenkomen. Veel uitvindingen die Werkman noemt, zijn herkenbaar voor kinderen. Dat is natuurlijk heel leuk.

Zelf doen
En nu een aantal opdrachten om zelf op onderzoek uit te gaan. Terecht staat er bij om dit te doen met ouders, juffen, meesters. Of vriendjes of vriendinnetjes. Samen onderzoek doen maakt een opdracht levendig.

En “dan nog even dit”, met tips en aanvullende informatie van Elvira Werkman.

Voor wie?
Een boek voor nieuwsgierige kinderen. En voor volwassenen die samen met kinderen willen ontdekken welke slimme ontdekkingen er gedaan zijn door af te kijken in de natuur.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles