"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Wanderlust Nordics

Zaterdag, 1 april, 2023

Geschreven door: Cam Honan
Artikel door: Evert van der Veen

Op pad in Scandinavië

[Recensie] Wie plannen heeft om in Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland of op Groenland, IJsland, de Faroër eilanden of de Lofoten eilanden een sportieve trektocht te maken, vindt in dit fraai uitgevoerde Duitstalige boek volop inspiratie.

De wandelpaden zijn voor de enigszins geoefende wandelaar / bergbeklimmer prima begaanbaar en de routes zijn over het algemeen prima te doen. Iedere route wordt uitgebreid beschreven en er is steeds een overzicht met essentiële informatie over afstand, tijdsduur, hoogteverschil en niveau. Ook is een rubriek ‘Goed om te weten’ en zijn er praktische aanwijzingen en tips voor accomodaties. Een vrij gedetailleerde landkaart laat zien hoe iedere route verloopt, al is de schaal wel uiteenlopend.

Voor de tocht zelf is dit boek niet echt geschikt, daar is het te groot en te zwaar voor. Wandelkaarten en Google Maps zijn dan noodzakelijk en beter mee te nemen. Vet gedrukte citaten zeggen iets over de indruk die een route op iemand heeft gemaakt.

Opvallend is een gastronomische route in wat het ‘zilveren moerasland Jämtland’ wordt genoemd. De tocht voert door landelijke weidse velden, heeft een lengte van 47 kilometer en is niet moeilijk om te lopen.

Foodlog

Lapland
Uitdagend daarentegen is de route door het arctische gebied van Lapland en voert door Noorwegen, Zweden en Finland. De tocht is 700 – 800 kilometer lang en duurt 30 tot 40 dagen. Er zijn fraaie foto’s over dubbele pagina’s die een prachtige impressie geven van hetgeen de wandelaar kan verwachten maar de tocht is qua lengte en zwaarte beslist niet voor iedereen geschikt.

Een fraai uitzicht op zee biedt het Mykines eiland van de Faroër eilanden, een tochtje van ruim vijf kilometer dat in twee à drie uur kan worden gelopen. Het eiland wordt de ‘parel van de Faroër’ genoemd. Het Vidoy eiland heeft de hoogste kaap ter wereld, deze is 754 meter.

Hoewel de natuur in heel Scandinavië fraai en ongerept is, valt de natuur op Groenland, het grootste eiland ter wereld, toch wel extra op. Er zijn hier ook ijsbergen.

Op IJsland is een tocht die door een grand canyon voert. Hij heeft een lengte van 34 kilometer, duurt 2 dagen en is gemakkelijk te lopen. Onderweg passeert de wandelaar de Dettifoss waterval, de op één na grootste van Europa. Bijzonder is hier ook het Viti meer dat zich in een krater bevindt. “Trekken door het ‘land van vuur en ijs’ is prima te doen voor ervaren en goed uitgeruste ontdekkingsreizigers, die evenals als elders, zich comfortabel voelen in niet-comfortabele omstandigheden” (p. 201).

Op de Lofoten eilanden is een tocht van 160 kilometer waarbij in elf dagen vier eilanden worden aangedaan. Een prachtige foto over een dubbele pagina geeft een indrukwekkende impressie.

Dit boek zal de wat gevorderde wandelaar zeker aanspreken en uitnodigen om op pad te gaan!

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow