Was ik maar ...

Zaterdag, 27 juni, 2020

Geschreven door: Mies van Hout
Artikel door: Rita Pontororing

Was ik maar Mies van Hout dan kon ik prachtige verhalen schrijven voor kinderen en ook nog illustreren

[Recensie] Was ik maar is een prentenboek dat opvalt omdat het boek er zo vrolijk uitziet door de wijze waarop de illustraties getekend zijn. Het zijn basisvormen waar Mies van Hout, schrijfster en illustrator, karakter aan heeft gegeven.  En gek genoeg zijn deze basisvormen, tekeningen die zo boeien dat je er naar blijft kijken. Ook kinderen doen dat. Waarschijnlijk vanwege de herkenbaarheid. Door het gebruik van de heldere kleuren geeft alleen het boek vastpakken  je al een vrolijk gevoel. Bij het openslaan blijf je dat vrolijke gevoel behouden. De kleurrijke beeldvullende illustraties zorgen er voor dat deze meebepalend zijn voor Was ik maar.

De hele korte teksten geven rust om naar de fraaie beelden te kijken. Maar ook om kinderen spontaan te laten reageren op “verlangen.” Het draait telkens om een verlangen: Was ik maar… met de reden van het verlangen. Een voorbeeld:

“Was ik maar een wandelende tak, dacht de vlinder,
Dan zou ik minder opvallen.”

De illustraties beslaan twee pagina’s en zijn gevat in koele kleuren met de wandelende tak die onopvallend in de kleuren overgaat, de vlinder daartegenover is opvallende gekleurd. Het is als het ware een uitnodiging om in te gaan op het verlangen van de vlinder. En om te praten waar het verlangen van de vlinder vandaan zou kunnen komen. En misschien dat er een opmerking komt dat de vlinder eigenlijk zo mooi genoeg is. Wel is het zo dat de wandelend tak, ondanks zijn onopvallend uiterlijk op z’n mooist staat afgebeeld.

Wordt Vervolgd

Zo gaan elke twee pagina’s over een dier dat een verlangen heeft om te zijn zoals een ander dier. En telkens lokken de tekst en de illustraties uit tot spontaan commentaar. Een heel mooi boek waarbij interactie uit de teksten en de illustraties rolt. Hoef je helemaal geen moeite voor te doen. Schitterend.

Heel verrassend is het slot dat ook weer aansluit op het begin. Hoe dat kan? Lees dit prachtige boek voor aan kinderen en geniet mee.

Was ik maarMies van Hout dan kon ik zo mooi vertellen en tekenen. Maar ik ben recensent die dit boek mag recenseren! En dat is ook heel wat waard. Dat geeft Was ik maar mee om met kinderen over te praten: praat over je verlangen, onderzoek wat jij kan. Op de site vertelt van Hout dat emoties altijd een rol spelen in haar verhaal.

Bij dit boek zijn doetips en tekenworkshops te vinden op de site van Mies van Hout Ook van andere boeken die van Hout geschreven en geïllustreerd heeft . Op de site schrijft van Hout dat ze een onderwijsopleiding heeft. Dat is te merken aan de tips voor school en thuis, die ze deelt op haar site. Ze deelt voorleestips, tips om over verlangens te praten met kinderen en mogelijke vragen en nog veel meer.

Het eenvoudige verhaal over verlangen, “de illustraties die maken dat je niet meer naar een tekening kijkt maar wordt opgenomen in het verhaal” aldus van Hout, en de ondersteunende tips op de site maken dat dit boek een vijfsterren waardering verdient.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: