"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Wat niet in de safarigids van je ouders staat

Zaterdag, 11 april, 2020

Geschreven door: Joukje Akveld, Ariadne van Zandbergen
Artikel door: Rita Pontororing

En wat je te weten komt ook al ga je niet op safari

[Recensie] Het eerste wat opvalt is het feit dat deze safarigids een leuk handzaam formaat heeft. Als safarigids is het niet de bedoeling om een heel groot boekwerk mee te nemen. Maar goed er zullen niet zo heel veel  kinderen op safari gaan. Dus de eerste twee hoofdstukken zijn niet zo aantrekkelijk om te lezen. Er staan enkele leuke weetjes tussen maar verder zijn deze delen over te slaan. Stukje geschiedenis hoe er vroeger met de dieren in Afrika is omgegaan ontbreekt niet en  is natuurlijk wel goed om te lezen.

Bladeren we verder in Wat niet in de safarigids van je ouders staat dan zien we dat de hele gids bol staat van leuke weetjes over dieren die in Afrika leven. En gezien de populariteit van bioloog Freek Vonk groot is, zal dit boek bij kinderen goed vallen.

Het boek bevat geen hele lange verhalen, maar een heldere goed beschreven tekst met een mooie foto van het dier. Begrijpelijk en zeker zo belangrijk, leuk om te lezen. Dat is auteur Joukje Akveld toevertrouwd. Zij bezocht meer dan 60 wildparken in Afrika. Eerder  schreef zij dierenboeken als Een aap op de wc en Wij waren hier eerst.

De beschrijving van de dieren begint met de meest indrukwekkende dieren “De Big Five”. Schematisch is te lezen om welke dieren het gaat en waar het gevaar in schuilt. Overzichtelijke en leuke weetjes. De bladzijden daarop wordt elk dier apart beschreven.

Ons Amsterdam

Aan elk dier worden twee pagina’s gewijd, links de tekst, rechts een mooie foto. De foto’s zijn van Ariadne van Zandbergen.

Bij elke foto staat in een klein kader informatie die kinderen aanspreekt. “Bosbokmoeders verstoppen hun lammetjes in de bush. Ze eten de poep van hun baby’s op-zo verraadt de geur hun schuilplaats niet aan roofdieren”. Voor kinderen een moment om heel hard te roepen “Gatver”.  De foto’s en de teksten in de kaders lokken reacties uit, die trekken het kind het boek in.

Nog een leuke kaderinformatie, willekeurig gekozen, de giraf: “Lang werd er gedacht dat de giraf op wat gekuch en gebries na zwijgend door het leven ging. Tot wetenschappers ontdekken dat ze neuriën. Neuriën! Waarom? Alleen de giraf weet het”. Deze grappige weetjes maken de informatie ook toegankelijk voor hele jonge kinderen.

De dieren zijn ondergebracht in hoofdstukken die kenmerkend zijn voor de genoemde dieren, bijvoorbeeld: roofdieren, antilopen, kleine zoogdieren.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een soort  tussenstuk. “Facebook in de bush” bijvoorbeeld  met als ondertitel “De Afrikaanse bush is”  en daarbij vier dieren afgebeeld. Tja, de bladzijde is kennelijk bedoeld als  vraag. De bladzijde ernaast staat namelijk “het goede antwoord is”. Wel met allerlei interessante weetjes maar deze tussenstukken komen onduidelijk over.

Er is geen inhoudsopgave en daardoor is de opbouw van het boek niet even  op te zoeken. In de woordenlijst achterin het boek is helaas ook geen paginaverwijzing naar de afzonderlijke dieren. Toch even puzzelen hoe het boek in elkaar steekt.

Dat is wel jammer want het is een prachtig naslagboek. Leuke, pakkende, leesbare informatie. Dit boek boeit, van klein tot groot. Een aanrader.

Voor het eerst verschenen op De leesclub van Alles