"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Wat zit er in die zak?

Zaterdag, 6 november, 2021

Geschreven door: Elisa van Spronsen, Saskia Daniels
Artikel door: Denise de Groot

Piet, je vergeet een zak! 

[Recensie] Als de wind kouder wordt en het weer eerder donker is, weet je dat het bijna tijd is voor Sinterklaas. Sinterklaas blijft een feest waar kinderen heel erg blij van worden. Daarom heeft uitgeverij Zwijsen het leren lezen van groep 3 gecombineerd met dit mooie feest. 

Op de achterflap van dit Wie zit er in de zak? staat dat Piet een zak vol pakjes vergeten is. Roos en Vos besluiten deze pakjes te bezorgen. In de loop van het verhaal zie je Roos en Vos op de verschillende aderessen de pakjes bezorgen.  

Dit boekje is gemaakt voor beginnende lezers. Op de eerste bladzijde zie je vooral letters. Deze letters staan random verdeeld op de bladzijde. Ik had het leuker gevonden als de letters op voorwerpen zouden staan die ook daadwerkelijk met deze letter beginnen. Dit wordt wel bij twee letters gedaan, maar zeker niet overal.  

Na de eerste bladzijde zie je ook overal woorden verstopt. Onderaan zie je de zak die Piet verloren is met daarin de woorden die op de bladzijde staan. Hierdoor kunnen de kinderen actief meezoeken. Ik denk dat kinderen hier heel enthousiast van worden.  

Foodlog

Naast het feit dat de kinderen letters en woorden kunnen zoeken zijn de illustraties prachtig. Door de illustraties te bekijken, kun je met je kind zelf het verhaal verzinnen. Aan het einde van het boek staan nog wat vragen en opdrachten die je als ouder met je kind kan doen. Hierdoor kun je het boekje ook vaker lezen.  

Dit boek is geschreven door Elisa, zij stelt zich net als de illustrator Saskia voor op de laatste bladzijde. Elisa van Spronsen schreef vroeger altijd verhalen over meisjes die naar Zweden verhuisden. Ze was namelijk groot fan van Pippi Langkous. Zij schrijft kinderboeken en werkt mee aan verschillende educatieve uitgaven.  

Saskia Daniels heeft grafische vormgeving gestudeerd, werkt als illustrator en geeft kunstprojecten op basisscholen.   

Als je kind helemaal nog niet kan lezen, is er wel al voldoende te zien maar dit boekje is echt bedoeld voor de startende lezers. Zeker als jouw kind moeite heeft met lezen, zou ik samen dit boekje doornemen. 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles