Water & vuur

Zaterdag, 24 november, 2018

Geschreven door: Victoria Scott
Artikel door: Sanne Wortman

Ze geeft nooit op

[Recensie] Tella is een heel gewoon meisje dat het vreselijk vindt dat haar ouders naar het platteland verhuisd zijn, waar ze geen manicure kan krijgen, of een goede Griekse salade. De reden van de verhuizing was om haar broer Cody beter te maken, maar hij wordt alleen maar zieker. Dan krijgt Tella een bijzondere boodschap: ze is uitgekozen om mee te doen aan de Zwavelloop, een wedstrijd waarvan de prijs het Medicijn is dat alle ziekten kan genezen. Het is haar kans om Cody te redden, maar de Zwavelloop is erg gevaarlijk. Ze moet vier ecosystemen overleven, jungle, woestijn, zee en bergen, en dan als eerste zijn om het Medicijn te krijgen. Als hulp krijgt elke Deelnemer een pandora, een genetisch gemanipuleerd dier met speciale krachten. Maar is dat genoeg om te overleven?

Water & vuur is een heel avontuurlijk verhaal met plottwisten die mij telkens wisten te verrassen. Ik kon het boek op een gegeven moment niet meer weg leggen omdat het steeds spannender werd! Tella is in het begin een echt stadsmeisje dat weinig gewend is, maar ze is heel stoer en blijft maar doorgaan bij elke tegenslag. Met de gedachte aan haar broer in haar hoofd, geeft ze nooit op.

Ik vond het heel tof dat ze geen perfect supermens is maar juist heel normaal met onzekerheden en heel veel dingen die ze niet kan. Ook de andere personages zijn heel menselijk met verschillende kanten en eigenschappen. Bijvoorbeeld de stoere Guy, waar Tella wel een oogje op heeft. Het lastige is dat hij natuurlijk ook Deelnemer is die heel graag wil winnen, net zoals de andere mensen waar ze een band mee vormt. Sommigen doen hele heftige dingen, maar toch begreep ik het wel want ze doen het voor iemand waar ze van houden. Dat is knap gedaan van de schrijfster.

De pandora’s voegen veel toe aan het verhaal. Ze waren lief en stoer tegelijk, en hun speciale eigenschappen vond ik erg leuk.

Technisch Weekblad

Het boek wekte heel erg veel vragen op die lang niet allemaal beantwoord werden, maar gelukkig is er nog een tweede deel dat ik heel snel ga lezen!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles