We beginnen bij het einde

Maandag, 11 april, 2022

Geschreven door: Chris Whitaker
Artikel door: Peter van Bavel

Hollow talk

[Recensie] Als recensent worden wij maandelijks geprikkeld met een blind date. Een boek dat dreigt aan de aandacht en het oordeel van de recensent te ontsnappen. We beginnen bij het einde, is de titel. Dus geheel in stijl begin ik met het eindoordeel.

Wat een ongelofelijk prachtig boek. Poëzie in verhaalvorm. Een papieren film. Een thriller en bovenal een tegelijk schrijnende en hartveroverende roman. Onbeschrijfelijk mooi is een leugen. Chris Whitaker weet de pure schoonheid in woorden te vangen. Vijf sterren voor een serieuze kanshebber voor mijn Boek van het jaar. Een aanrader.

Auteur Chris Whitaker is geboren in London en werkte voor zijn schrijversdebuut in 2017 al tien jaar als handelaar op de Londense effectenbeurs. Zijn debuutroman werd bekroond met de CWA John Ceasey New Blood Dagger en de opvolger Alle slechte meisjes was het eerste dat in het Nederlands werd vertaald en gepubliceerd. We begin at the end moest twee jaar wachten op een Nederlandse vertaling. Gelukkig brengt uitgeverij Volt deze parel in maart 2022 uit. Chris Whitaker woont samen met zijn vrouw en hun twee zoontjes in Hertfordshire. Het motto van Hertfordshire is Trust, fear not (Hebt vertrouwen, weest onbevreesd’). Een motto dat centraal staat in deze grootse roman.

Gecategoriseerd als literaire thriller bestaat de kans dat niet-thrillerfans deze ingenieuze roman aan zich voorbij laten gaan. Juist daarom wil ik benadrukken dat het een roman is. Literair maar geen thriller. Denk aan het boek Het moerasmeisje van Delia Owens dat later bekend werd onder de titel Daar waar de rivierkreeften zingen. In basis een thriller en de nadruk lag niet op dat aspect. Een meesterwerk dat ook de niet-thrillerlezers wist te bekoren. En juist dat gun ik deze roman van Chris Whitaker ook. Een grote schare liefhebbers van dit boek.

Trouw

Het verhaal speelt zich af in Cape Haven, California, USA. Dertig jaar geleden werd de tiener Vincent King veroordeeld voor de dood van een jong meisje. Nu komt hij vrij. Star Radley, de zus van het toenmalige slachtoffer ziet zijn terugkeer in de maatschappij met afschuw tegemoet.

Stars dertienjarige dochter Duchess is veelal verantwoordelijk voor het welzijn van haar jongere broertje Robin. Star zit veelal in de problemen en deze worden na een moment vol escalatie nog veel groter. Kunnen we loskomen van het verleden of heeft het verleden de toekomst allang bepaald?

Een verhaal over het verwerken van verdriet, het verantwoordelijk zijn en zorgdragen voor dierbaren. Over slachtoffers en daders. Over vechten en opgeven. Over vertrouwen en angst. Over onbevreesdheid en hechtingsproblemen. Over leven en overleven.

We beginnen bij het einde won vele prijzen en wordt op het eenvoudige omslag aanbevolen door Oprah Winfrey en James Patterson. Een weergaloos en onvergetelijk goed boek, dat op eigen kracht alle bestsellerlijsten zou moeten kunnen bestormen, heeft helaas hulp nodig om deze aandacht te verkrijgen. En die bied ik met liefde.

Iedereen die aan het boek begint, zal dit het einde vinden.

Persoonlijke songtekst:
‘Echoes start as a cross in you
Trembling noises that come to soon
Spatial movement which seems to you
Resonating your mask or feud
Hollow talking and hollow girl
Force it up from the root of pain
Never said it was good, never said it was near
Shadow rises and you are here
And then you cut
You cut it out
And everything
Goes back to the beginning’
(Choir of young believers – Hollow talk)

Eerder verschenen op Perfecte Buren