Weg!

Zaterdag, 28 mei, 2022

Geschreven door: Emanuel Wiemans
Artikel door: Demi Stein

Een dagje naar het circuit

[Recensie] Freek gaat samen met zijn vader naar het circuit. Vandaag is daar namelijk de formule 1 race. Hij heeft er veel zin in, want hij is dol op raceauto’s.

Tijdens het kijken naar de race valt Freek iets op wat anderen niet zien. Hij besluit op onderzoek uit te gaan, waarbij hij zichzelf in groot gevaar brengt.

Een bijzondere dag
Het is een droom van iedere autorace en Formule 1 liefhebber om eens naar een race heen te kunnen. Met name voor kinderen is dit natuurlijk een grote gebeurtenis! In Amersfoort heeft in 2021 de eerste Formule 1 race plaatsgevonden sinds jaren.

Freek is dan ook erg enthousiast dat hij met zijn vader een dag mee mag. Waar hij niet blij mee is, is dat hij bij binnenkomst direct een gehoorbeschermer op krijgt. Hij wil graag de raceauto’s kunnen horen!

Foodlog

Gelukkig weet hij er wel voor te zorgen dat hij een goed plekje bemachtigd om de race te kunnen bekijken. Vanaf daar begint het wat spannender te worden, want Freek ziet iets, wat anderen niet zien. Maar wat zou dat toch zijn?

Dit prachtige prentenboek heeft een hele leuke en actieve schrijfstijl. Het neemt kinderen mee in de bijzondere dag van Freek en laat goed zien hoe hij dit ervaart. Freek zijn gemopper, op bijvoorbeeld het moeten dragen van een gehoorbeschermer, komen erg realistisch over en maken het verhaal ook een tikkeltje grappig. De spanning die erin verwerkt wordt is leuk gedaan en geeft dit boek een andere wending. Het is daardoor zeker geen saai prentenboek!

Ineke Upperman is een Nederlandse auteur. Weg! is haar prentenboek debuut. Ze heeft in een interview met Uitgeverij Fontein aangegeven al bezig te zijn met haar volgende verhaal, wat zal gaan over een avontuur in de sneeuw.

De illustraties de gemaakt zijn door Emanuel Wiemans passen goed bij het verhaal. Ze geven de indruk alsof er veel beweging plaatsvindt, door middel van scherpte en wazigheid en kleurgebruik. Ondanks dat dit goed bij het verhaal past, komen de illustraties soms wat gek over. De wazige en bewegende beelden geven namelijk bijna de indruk alsof jouw ogen het niet meer scherp zien of dat het een drukfout is, wat geen prettig gevoel geeft. Zonder het effect hadden de illustraties alsnog perfect bij het verhaal gepast.

Emanuel Wiemans is illustrator van beroep en heeft al voor heel wat titels illustraties gemaakt. Zo heeft hij bijvoorbeeld ook de illustraties gemaakt voor Het verhaal van Sinterklaas welke in 2018 is uitgekomen. Op zijn website is een overzicht te vinden van de vele illustraties.

Het verhaal wordt op een ietwat ongeloofwaardige manier afgesloten, maar zorgt wel voor een leuk einde. Het prentenboek geeft verder weinig diepgang en is volledig gefocust op de Formule 1 en daarmee een aanrader specifiek voor kinderen die van autorace of zelfs alleen van Formule 1 houden. Ik verwacht dat andere kinderen dit boek niet interessant zullen vinden.

Weg! is een leuk prentenboek met veel actie en kleurrijke illustraties. Het laat de bijzondere Formule 1 race dag van Freek zien, die wat heel gevaarlijks meemaakt!

Voor het eerst verschenen op Meerboekenblog