Weit

Maandag, 9 januari, 2023

Geschreven door: Jennifer Valentin
Artikel door: Evert van der Veen

Landschapsfoto’s met meerwaarde

[Recensie] Landschappen voor de ziel luidt de ondertitel van dit Duitstalige fotoboek dat in beelden iets teweeg wil brengen in de ziel van de lezer. De opzet is geografisch en zo passeren uiteenlopende landschappen in verschillende werelddelen de revue. De begeleidende teksten geven meerwaarde aan de beelden die van zichzelf al imponerend genoeg zijn. Zo wordt er verteld dat het eiland Skye bij Schotland 80 bij 80 km2 van omvang is maar de grillig gevormde kust heeft een totale lengte van maar liefst 16.000 kilometer. Er zijn overigens veel schitterende foto’s van kusten in dit boek.

Dit boek Weltweit laat je verwonderd staan over de gevarieerde schoonheid van onze aarde die je ziel echt stil maakt. De foto’s laten zeer uiteenlopende landschappen zien: kusten, bergen, zee, woestijnen en weiden. De ruimtelijke benadering geeft vaak een extra dimensie aan het beeld.

Kinderdijk
Nederland komt er ook in voor met Kinderdijk in de Alblasserwaard, waar zich 19 molens op een rij bevinden. Vroeger was zo’n aantal heel gewoon – het waren er ooit zelfs veel meer en dat was ook noodzakelijk om droge voeten te houden in de polder – maar dat dit aantal molens in één gebied bewaard is gebleven, is wel uniek. Vanuit de ruimtelijke invalshoek van Weltweit waren binnen Nederland ook andere keuzen mogelijk geweest zoals de Waddenzee of het rivierengebied.

Er zijn beelden bij die extra opvallen zoals de Creux du Van in de Zwitserse Jura, een bergkam van 80 meter hoog en een lengte van 1,2 kilometer. Bijzonder fraai zijn ook de kleuren van de bergen met de herfstkleuren van bomen in het zonlicht, in de Julische Alpen in Slovenië. Fotografisch krachtig is de opname van Gaztelugatxe, een stenen kustpad in Baskenland in Spanje. Europa is met name door kusten en bergen vertegenwoordigd in dit boek.

Yoga Magazine

De Tafelberg in Zuid Afrika is overbekend maar hier vanuit een mooie invalshoek gefotografeerd waardoor hij origineel en sterk overkomt. De Blyde River Canyon in Zuid Afrika doet denken aan het bekende Horseshoe Canyon in Canada.

Opvallend van schoonheid zijn het Geopark Zhangye-Danxia in China met fraaie kleuren en een golvend landschap. Li Jiang is een rivier in China die door steile bergen loopt. De spierwitte duinen van Lancelin in het westen van Australië lijken op sneeuw. Datzelfde geldt van de White Sands in New Mexico in de Verenigde Staten.

Salar de Uyuni
Het zoutmeer Salar de Uyuni in Bolivië heeft een fraaie structuur en is maar liefst 10.000 km2.

De foto’s in Weltweit kennen een grote variatie en door het liggende formaat van dit boek met zijn in verhouding geringe hoogte, komen de beelden van landschappen op natuurlijke wijze goed tot hun recht.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow