‘Wereld van bloemen’

Dinsdag, 16 juni, 2020

Geschreven door: Johanna Basford
Artikel door: Perfecte Buren

Wat doe je in tijden van Corona en als je in je kot moet blijven?? Dan kun je veel lezen en tv kijken maar op een moment heb je het er allemaal wel mee gehad en al zeker als het mentaal begint door te wegen! Wat is dan de ultieme oplossing? Juist, dan begin je terug te kleuren om in je eigen bubbel te zitten met de prachtige tekeningen van Johanna Basford!

Johanna Basford heeft meerdere kleurboeken gemaakt die als zoete broodjes wereldwijd over de toonbanken vliegen. Haar meest bekende boeken zijn De geheime tuin, Het betoverende woud en Verloren Oceaan. Ook geeft zij kalenders en tot behangpapier aan toe uit. Men mag toch gerust zeggen dat deze Schotse als voortrekker mag beschouwd worden wat betreft het kleuren voor volwassenen. Haar stijl is echt uniek en komen in al haar kleurboeken voor. Dat geeft een leuk gevoel want je begeeft je in haar leefwereld. Of dat nu boven of onder water is maakt niet uit! Ook geeft zij op haar Facebook pagina veel lessen / workshops waar je veel uit kunt leren. Of dit echt nodig is, is nog maar de vraag hoe excentriek je je er zelf mee wilt bezig houden. Voor mij hoeft het alleszins niet, ik doe het gewoon om me lekker te ontspannen en het is heel aangenaam als je enkele uurtjes of dagen met een tekening bezig bent. Je doet het gewoon op je eigen tempo en ook, en dat is belangrijk, kleur als je er echt zin in hebt! Het is geen competitie met jezelf of anderen.

 width=

Als je nog geen ervaring hebt met de kleurboeken van Basford, dan raad ik zeker aan om met de grovere tekeningen te beginnen. Op die manier krijg je feeling met haar werk en kun je al wat oefenen voor je aan de moeilijkere stukken begint. Deze zijn echt mijn favorieten: je moet zo gedetailleerd mogelijk alles inkleuren en daar vergt de nodige concentratie voor. Al dat friemelwerk vind ik heerlijk om te doen en het geeft me bovendien extra voldoening. Wat ook handig is om weten; alles is in spiegelbeeld dus weet je perfect welke kleur je aan de andere kant van de tekening moet gebruiken.

Dans Magazine

Dit boek telt 80 pagina’s met heel wat mooie tekeningen erin verwerkt. Fauna en Flora wisselen zich af in dit boek. Allemaal zijn ze een voor een leuk om te ontdekken en in te kleuren. Wat potloden betreft: ieder heeft een eigen budget, je hoeft echt geen superdure kleurpotloden te kopen om hier mee aan de slag te gaan. Je kunt het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt! Het is en moet plezant blijven, dat is de hoofdzaak dat ze met haar kleurboeken wil bereiken.

Doe ook eens gek en ga buiten je comfort zone, zo hoeft een kever niet bruin te zijn. Ik heb er zelf eentje gekleurd die roze is en al zeg ik het zelf, ik vind het resultaat prachtig!

 width=

Naarmate je vordert en je hebt het een beetje onder de knie, kun je met het fijnere werk beginnen. Kleur je buiten de lijntjes, is dat ook niet erg, al doende leert men en dan nog 😉 Het is en blijft de bedoeling dat je er geen stress van krijgt maar dat het je innerlijke rust geeft! Het doel van deze boeken zijn daar dan ook voor gemaakt: je denkt aan niets en je gaat er zo mee in op dat je dikwijls lange tijd zit te kleuren.

Heb je geen inspiratie qua kleuren, dan is het internet heel handig om bloemen, planten, dieren e.a. op te zoeken. Ook kan je op haar website gaan kijken hoe anderen het ervan af hebben gebracht. Nogmaals: er zitten veel pareltjes tussen, dus voel je niet geïntimideerd! Niet iedereen heeft op dit vlak veel talent, dus maak je er dan ook niet druk in. Het leuke aan haar boek is dat je wel kunt experimenteren: je kunt dingen in laagjes kleuren, schaduwen maken. Sommige gebruiken zelf oogschaduw om de achtergrond mee op te vullen.

 width=

 

Ook heb ik voor mezelf een paar tips aangeleerd: Als je gedaan hebt met een tekening, steek er dan een stuk keukenpapier bij, zo vermijd je dat de tekening aan de andere kant kleuren afgeeft van je gedane tekening. Als je aan een tekening begint, leg dan een gewoon A4 blad bij de volgende pagina, ook om te vermijden dat het doordrukt of te hard op je potlood duwt ( en zeker als je stiften gebruikt!). Maak foto’s van je tekening: eentje vooraf, tijdens en het eindresultaat.

Ik vind dit ook prettig om te zien hoe je met je werk bent geëvolueerd. Kleur in cirkelvormige bewegingen, dat is veel handiger en dat maakt ook dat je geen strepen ziet! Last but not least: zoek een knus plekje op waar je voldoende ruimte en lichtinval hebt en hou altijd je kleuren in een potje voor de tekening af is. Je zult merken dat je wel al eens iets vergeet en op die manier kun je gemakkelijker de kleur terug vinden.

Ik ben gelukkig in het bezit van veel kleurpotloden; 160 om precies te zijn. Voor deze tekening hieronder heb ik maar liefst 58 kleuren gebruikt. Ik heb bv. al 13 groentinten gebruikt en 10 blauwtinten. Aan deze tekening heb ik 2 dagen gewerkt.

 width=

Nog een goede tip! Wissel af: eentje vooraan en dan eentje achterin het boek. Op deze manier wordt het boek ‘platter’ en is het aangenamer om te kleuren als je tegen de kant moet kleuren. Er zijn ook mensen die het boek uit elkaar halen en er een spiraalschrift van laten maken; dat is natuurlijk ook een optie!

 width=

Deze boeken zijn zowel voor jong als oud. Je kunt er dan ook met het hele gezin aan werken. Ik vind het belangrijk om zulke momenten in te lassen, het geeft je mentale rust en bovendien maak je je eigen kleine meesterwerkjes. Leg die GSM aan de kant en laat je niet verleiden tot andere dingen!

Dit tachtig tellende boek zal je vele uren kleurplezier geven!! Doe je lokale boekhandel een plezier en bestel ze daar! Echt duur zijn haar boeken niet en je hebt er uren kleurplezier mee. Ik heb me met dit boek al kostelijk geamuseerd en ik heb nog wel wat tekeningen te gaan waar ik al naar uit kijk om te doen. Ook dit boek van Johanna Basford is weer een schot in de roos en krijgt van mij 5 kleurrijke sterren!

Nancy

Eerder verschenen op Perfecte Buren.