"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Wereldplekken

Maandag, 20 december, 2021

Geschreven door: Redactie National Geographic
Artikel door: Evert van der Veen

Bijzondere plaatsen op onze aarde

[Recensie] “In de wildernis ontdekken we onszelf” staat in de inleidende tekst van dit boek Wereldplekken. Ongerepte en woeste natuur fascineert ons én confronteert ons met de essentie van ons bestaan. Grootse natuur roept de vraag op wie wij zijn als mensen in die onmetelijke ruimte van landschappen en de eindeloze grootsheid van een kust waar water en land elkaar raken. De meest afgelegen plekken zijn vaak de mooiste op onze aarde omdat ze nog zijn zoals de natuur ze ooit heeft geschapen. Ze zijn ooit buiten ons toedoen ontstaan en ze zijn er nóg na zoveel tienduizenden, honderdduizenden of zelfs miljoenen jaren, soms vrijwel gelijk aan de tijd waarin ze zijn ontstaan of onderhevig aan de tand des tijds hetgeen ook z’n eigen charme heeft.

Het boek Wereldplekken is ingedeeld in werelddelen en iedere plek is van een inleidende tekst voorzien. Daarnaast zijn er kaders met Historie en Praktische informatie waarin enkele tips over reis, planning en overnachting worden vermeld. Al zal het in de praktijk toch wel zo zijn dat dit boek meer een sieraad op de koffietafel is dan dat het dient als reisgids. Daarvoor zijn de meeste plekken te ver weg en daarmee ook te exclusief om te bezoeken. Tevens is in onze tijd de vraag of dit ecologisch nog verantwoord want al het toeristische reizen is enorm belastend voor het milieu.

De hier genoemde plekken zijn vaak minder bekend en bezocht dan de meer geijkte plekken waar soms bijna sprake is van massatoerisme. Dat zegt echter niets over hun schoonheid want die is vaak even mooi en door de aanwezige rust komt die ongerepte natuur dan indringender op de bezoeker over. Misschien wel één van de mooiste foto’s is die van Molokai, één van de Hawaï eilanden. Ook Partanal in Brazilië, het grootste tropische wetland ter aarde, is uitzonderlijk mooi.

Een bijzondere rubriek is Topshot met zeer bijzondere foto’s zoals die van een aanstormende bizon, de geomagnetische storm die de gletsjer Kirkjufell op IJsland verlicht, de luchtopname van de Faroër eilanden bij Denemarken en natuurreservaat Tsingy de Bemahara op Madagaskar zijn hoogtepunten in deze rubriek.

Sociologie Magazine

Hoewel natuur de hoofdmoot vormt van dit boek, zijn er ook wel plekken van culturele aard zoals de 19 grottenkloosters David Garedzja in Georgië uit het begin van de 6e eeuw met hun prachtige fresco’s. Cultuur en natuur harmoniëren hier fraai met elkaar.

Dit boek neemt je in gedachten mee naar plekken waar je zelf niet zo gauw komt!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles