Wereldvrouwen

Zaterdag, 4 mei, 2019

Geschreven door: Katherine Halligan
Artikel door: Rita Pontororing

50 Levensverhalen

Wereldvrouwen is een boek over bekende en onbekende vrouwen/meisjes door de hele geschiedenis heen en uit alle werelddelen. De levensverhalen zijn ondergebracht in vijf kaders: Sterke leiders, Creatieve geesten, Wereldverbeteraars, Slimme denkers, Dappere helden.

[Recensie] Elk levensverhaal in Wereldvrouwen is beschreven in drie tekstblokken: de jeugd, de uitdagingen in het  leven van de vrouwen/de meisjes en als laatste blok: ‘Zo maakt zij het verschil’. Deze structuur maakt de verhalen begrijpelijk en goed te volgen.

Bovendien is onder elke naam in een gekleurde banner te lezen waarom de vrouw/het meisje zo bijzonder is. De tekst uit de banner geeft exact weer waar het omgaat. Bij het doorbladeren van het boek is dit ook een manier om kennis te maken met de unieke verhalen.

En dat maakt dit informatieve boek zo aantrekkelijk. Het is meer dan een naam opzoeken. Veel jeugd zal geen beeld hebben bij genoemde vrouwen/meisjes. De banner integendeel maakt nieuwsgierig. Twee willekeurige voorbeelden: “De eerste en enige keizerin van China”. “Fossielenverzamelaar die de wetenschap veranderde”.

Sociologie Magazine

Citaten bij elk levensverhaal, versterken een belangrijk aspect uit het leven van de 50 vrouwen/meisjes. “Gelukkig zijn is een grondrecht”, Anna Pavlova. “Tegen jongeren zeg ik, jullie zijn een geschenk voor je gemeenschap en de wereld. Jullie zijn onze hoop en onze toekomst”, Wangari Maathai.

Elk verhaal past op twee bladzijdes, dat betekent dat het geen uitgebreid verslag kan zijn. Het gaat vooral om de grote lijn van al de verhalen. Achter in het boek: een lijst met geboorte- en sterfjaar, een woordenlijst en een register.

De illustraties van Sarah Walsh zijn het bekijken waard. Delen van de tekst verlevendigen. Mooie archieffoto’s met uitleg over de foto geven een extra dimensie

Het hart van elk verhaal ‘Zo maakt zij het verschil’ is de essentie van het boek. De vrouwen en meisjes maakten niet alleen verschil, zij maakten hun dromen waar. Voor vrouwen en meisjes, een boek om weg te geven met een intentie. Òf om te krijgen als inspiratie. En voor mannen en jongens… meelezen!

Voor het eerst gepubliceerd op  De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: