Wie ik gisteren was

Zaterdag, 17 april, 2021

Geschreven door: Pamela Sharon
Artikel door: Sanne de Jong

Een wereld met CVS of een wereld in Evol?

[Recensie] “Yara, onder welke steen heb jij geleefd? Evol! Iedereen heeft het erover hier. De gameplay schijnt ongelofelijk te zijn.” Evol is een hyperrealistisch spel, waarin je eigen personage de hoofdrol speelt. Dit is het spel dat Yara downloadt en waar zij alles kan doen wat ze wilt. Yara heeft namelijk CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) en moet daarom in het echte leven met alles rekening houden: of ze gaat douchen, hoe ze naar school gaat en hoelang ze haar huiswerk gaat maken. In Wie ik gisteren was vertelt Pamela Sharon dit eerlijke en tegelijk confronterende verhaal van Yara.

Wanneer je eenmaal begonnen bent in dit verhaal wil je meteen doorlezen. Ondanks dat ik als lezer niet meteen getriggerd werd in het eerste hoofdstuk, was er toch iets wat ervoor zorgde dat ik nieuwsgierig werd. Misschien was het wel de diagnose van Yara, de makkelijk lezende schrijfstijl of omdat je als lezer meteen midden in het verhaal wordt gegooid.

Naast dat je het verhaal over Yara in haar dagelijkse leven leest, is er ook het verhaal over de game Evol. De schuingedrukte passages over wat het karakter van Yara in het spel meemaakt, zorgen voor een extra verhaallijn. Dit vond ik heel sterk: het was origineel en goed uitgewerkt. Het is een hele alternatieve wereld, waar van alles gebeurd. Soms had het alleen nog iets spannender gemogen. Als het spannend werd, dan waren deze gebeurtenissen binnen een paar zinnen helaas alweer voorbij. Deze verhaallijn zorgde er wel voor dat jongeren gewaarschuwd worden voor het gevaar van internet en online gamen. Het verslavende effect komt goed naar voren, net zoals het gebrek aan privacy. Het blijkt wel weer dat er online meer over jezelf terug te vinden is dan je zou denken.

Pamela Sharon heeft een uniek verhaal weten neer te zetten. Als lezer leef je mee met Yara en hoe zij zich sterk probeert te houden ondanks haar ziekte. Het is mooi dat CVS met dit boek onder de aandacht wordt gebracht en laat zien dat het niet alleen een beetje moe zijn is, maar dat er veel meer bij komt kijken. Tot slot had ik alleen grote vraagtekens bij het einde van dit verhaal. Nieuwgierig waarom? Lees dan zelf dit eerlijke, confronterende en unieke verhaal!

Archeologie Magazine


Eerder verschenen op Instagram @sann.books