"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Wij willen een pannenkoek!

Zaterdag, 2 april, 2022

Geschreven door: Tiny Fisscher, Sophie Pluim
Artikel door: Katelijne van Alem

“klontje boter in de pan, sissend het beslag erbij”

[Recensie] In het vrolijke gezin van een vader met zeven kinderen, vraagt hij op een dag wie er een pannenkoek wil. Natuurlijk willen ze allemaal het allermeest graag een pannenkoek eten! De boter gaat in de pan en het beslag gaat erbij, en daar werd een mooie pannenkoek gebakken. Vervolgens vragen alle zeven kinderen om de beurt of ze een stukje mogen.

Maar de pannenkoek wil niet meteen opgegeten worden!

Lieve, leuke, mooie, grappige, slimme papa
De kinderen in dit gezin worden door illustrator Sophie Pluim prachtig tot leven gebracht. Het warme gezinsleven spat van de pagina’s af, eigenlijk wil iedereen wel in zo’n gezin leven wanneer je dit boek leest!

En natuurlijk weten de kinderen als de beste hoe ze hun papa om de vinger moeten winden om een stukje van de pannenboek te mogen eten. Het oudste kind vraagt: ‘Mag ik alvast een stukje, lieve papa’, dat opgevolgd wordt door de volgende kinderen. Kind nummer zeven eindigt met: ‘Lieve, leuke, mooie, grappige, slimme, knappe, geweldige papa’? Geweldig omschreven door auteur Tiny Fisscher, exact hoe het in een gezin kan gaan!

Boekenkrant

Hola!
Wanneer vader een nieuwe zwieper met de pan geeft, vliegt de pannenkoek zo door de keukendeur naar buiten! En hola, de pannenkoek is er vandoor!

En daar start het avontuur van de pannenkoek zelf, waarna op de volgende pagina’s Tiny de zin “de pannenkoek rolde en tolde voort” terug laat komen.

In het verhaal zit een mooie snelheid, en worden rijmwoorden gebruikt. Zinnen als “hé”, riep de vos, “niet zo vlug. Ik wil je proeven, kom nou terug!” en “zeven schreeuwertjes gingen je voor, maar ik rolde ervandoor”, lezen prettig voor. Een ideaal voorleesboek, waar je diverse kanten mee op kunt. Het verhaal is voor jonge kinderen wat langer om in één keer voor te lezen, waardoor ik het in delen zou opknippen.

Speels komt het tellen in dit

Natuur
Illustrator Sophie Pluim laat tijdens het avontuur van pannenkoek de natuur geweldig terugkomen. Landschappen met aardbeitjes, bijtjes, bomen, paddenstoelen en meertjes komen langs, maar ook de dieren zelf zijn realistisch geïllustreerd. De kindjes zijn allemaal zo eigen gemaakt, diverse kleding, diverse kapsels, maar toch een eenheid in het gezin. Echt prachtig.

Het boek is magisch mooi om te bekijken, zoveel details en sfeervol kleurgebruik. Sophie heeft gekozen voor gekleurd aquarel, passend bij dit verhaal. Sophie heeft deze uitspraak gedaan, die ik graag met jullie wilde delen omdat ik dit ook zeker zie in het boek Wij willen een pannenkoek!

 “Ik schep graag een wereld. En die wereld mag best dromerig zijn, en mooier dan de werkelijkheid. Graag zelfs. Dat is de kracht van een illustrator. Ik kan laten zien wat niet verteld kan worden.”

Door de manier van schrijven zit er veel humor in het boek en wordt er op een grappige manier toegewerkt naar het plot. Door wie zal de pannenkoek opgegeten worden? Wie zal de slimste zijn?

En nadat je weet hoe het afloopt, blijft het een geweldig boek om er steeds opnieuw bij te pakken. Een dikke aanrader!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Winter (1+)

Herfst (1+)

Het huisje zonder heks (3+)

Zomer

Enzo en de strijd tegen de Oni