Wij zorgen

Dinsdag, 8 juni, 2021

Geschreven door: Ieta Berghuis, Herman van Hooghalem
Artikel door: Evert van der Veen

Betrokken mensen

[Signalering] ‘De zorg’ stond het afgelopen jaar in het middelpunt vvan de belangstelling. Aan het begin van het corona tijdperk werden ze ‘helden’ genoemd. Dat lijkt me eerlijk gezegd ook wat overdreven. Deze mensen doen ‘gewoon’hun werk dat weliswaar veeleisend is, hectisch, onder tijdsdruk staat en aan regels en protocollen is gebonden. Zij doen dat met grote toewijding en liefde voor medemensen, anders kun je dit werk niet doen. Ik zou bijna zeggen: dan mág je dit werk ook niet doen want dat is de innerlijke kracht die zich vertaalt in een sfeer van aandacht en hartelijkheid. De zorg stond al onder druk en die is het afgelopen jaar alleen maar toegenomen en dat vraagt veel, soms téveel van mensen. Daarom: alle waardering! Wie de mensen in de zorg van dichterbij wil leren kennen, wordt in Wij zorgen op een uiterst plezierige manier door alle sectoren van de zorg geleid en hoort mooie verhalen. Zo ontmoet je de mens achter en in de functie al is het vaak zo dat de mens in de praktijk van het werk wel meekomt tijdens het uitoefenen van de zorgtaak. Dat is goed, dat verwachten we eigenlijk ook en gelukkig gebeurt dat meestal ook wel. Karakter en persoonlijkheid van degene die in de zorg werkt, spelen dan ook een grote rol.

Verhalen uit de praktijk  luidt de ondertitel van Wij zorgen waarin twaalf mensen die in de zorgsector werkzaam zijn, worden geportretteerd. Het zijn diverse verpleegkundigen met verschillende specialismen, een arts ouderengeneeskunde, een fysyiotherapeut, een verzorgende, een thuisbegeleidster en een psycholoog. Het boek is van Ieta Berghuis, docent-onderzoeker aan de NHL Stenden Hogeschool die de gesprekken voerde met de zorgverleners. 

Bij de interviews, waarin deze twaalf mensen hun verhaal mogen doen, worden de mensen van verschillende kanten vastgelegd in aquarellen van Herman van Hoogdalem. In verschillende bewoordingen zijn zij allemaal sterk op mensen betrokken. Dat is ook logisch in de zorg want het is een mensgericht beroep maar deze mensen dragen dat ook echt uit. Het valt de interviewer ook op en dat is mooi om te werken. Ze zéggen het niet alleen maar sommigen stralen het uit in hun lichaamstaal: glanzende ogen die vertellen dat ze de omgang met kwetsbare mensen mooi en verrijkend vinden. Eén persoon vertelt dat het christelijk geloof voor haar een belangrijke motivatie is om dit werk te doen, anderen leggen de nadruk op zorg, aandacht, respect en proberen de mens in kwestie zo goed mogelijk aan te voelen. Tijd voor hun verhalen is ook belangrijk.

Een mooie bundel, een zinvol cadeautje voor mensen die zelf in de zorg werkzaam zijn maar ook een eye-opener voor mensen die zich bij de zorg betrokken voelen of er gewoon in geïnteresseerd zijn.

Wordt Vervolgd

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles