Wikken & wegen

Arresten van de Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie in een jeugdboek?

[Recensie] Dat klinkt heel stoer. Maar dat is toch veel te moeilijk? Niet als deze arresten  “vertaald” worden door kinderboeken schrijvers als Bibi Dumon Tak, Jan Paul Schutten, Jaoke van Leeuwen, Thijs Goverde, Ted van Lieshout.

Inleiding
In een kort inleidend woord vertelt samensteller Koos de Wilt dat er 24 bekende uitspraken van de Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie te lezen zijn in Wikken en wegen. Heel begrijpelijk maakt De Wilt duidelijk dat in dit boek alledaagse kwesties worden voorgelegd aan de rechter. Een kwestie van ‘wikken en wegen’.

Het advocatenkantoor  ‘De Brauw Blackstoen Westbroek’ heeft meegewerkt aan het tot stankomen van dit kinderboek. Maarten Schenck, cassatieadvocaat bij dit bureau heeft samen met diverse andere advocaten de lijst van rechtszaken opgesteld waar de kinderboekenschrijvers mee aan de slag konden gaan.

Hoe dan?
Elke schrijver heeft zo zijn eigen aanpak. Wat ze alle vijf doen, is het arrest in de vorm van een kinderverhaal gieten. Zoals het eerste arrest, verteld door Bibi Dumon Tak. Zij legt uit welke regels er bij wolven gelden. De vergelijking trekt ze door naar mensen en wel naar twee broers die geld van hun overleden moeder moeten verdelen. Tot in de Hoge Raad wordt hun zaak uitgevochten.

Nog een keer Dumon Tak. Nu gaat haar verhaal over spoken. Pardon? Spoken en dan een oordeel vragen aan de rechter tot in de Hoge Raad?

Dit verhaal toont aan dat de verhalen ook grappig kunnen zijn. De arresten voor de betreffende mensen natuurlijk niet. Maar om te begrijpen hoe het recht wordt toegepast werkt het spokenverhaal mee ter verduidelijking.

Thijs Goverde waagt zich aan een beslissing van de hoogste rechtbank in Europa. Vijftien rechters uit vijftien verschillende landen deden een uitspraak. En waarover spraken zij? Over kaas! Of kaas kunst is. Het geschil ging tussen twee kaasboeren en een kaasdip. De een beschuldigt de ander ervan dat hij zijn smaak gestolen heeft. De ander zegt, nee hoor een smaak mag je namaken. En dit werd voorgelegd aan de hoogste rechtbank in Europa.

De illustraties van Louize Perdieus in donkerblauw, ook de kleur van de omslag vullen de verhalen in stijl op.

Echt waar?
Alle arresten zijn zo geschreven dat ze goed leesbaar zijn. Soms zo vereenvoudigd dat je misschien denkt: “Echt waar? Zo’n zaak wordt voorgelegd aan rechters?” Zoals de zaak van de kaas. Dat breng je toch niet voor de rechter? Al helemaal niet voor de hoogste rechtbank van Europa met vijftien rechters. Toch is dit een waar gebeurd arrest. Ook nog eens een voorbeeld dat juristen kunnen gebruiken bij vergelijkbare geschillen. En dat dit belangrijk blijft.

Arresten
Wie meer wil weten over de arresten, achterin het boek worden ze allemaal genoemd. Bijvoorbeeld de zaak van de kaas, met de officiële naam Levola/Smilde.

“Door het arrest van 13 november 2018 heeft het Hof niet alleen meer duidelijkheid gebracht over het beschermde voorwerp en de beschermingsvoorwaarden in het auteursrecht. Door deze uitspraak wordt ook een einde gemaakt aan de vraag of creaties waarvan de waarneming, gelet op de stand van de techniek, enkel gepaard gaat met subjectieve ervaringen auteursrechtelijk beschermd kunnen worden. Geuren en smaken zijn hier de prototypes van. Duidelijk is geworden dat deze creaties niet auteursrechtelijk beschermd kunnen worden”.

Voor wie?
Wikken en wegen is een toegankelijk jeugdboek. Kinderen kunnen met de verhalen bij de arresten meedenken en een eigen mening vormen. In een van de verhalen van de schrijvers herkenen kinderen misschien een situatie die ze zelf hebben meegemaakt. “Welles, nietes” van Joke van Leeuwen.

De verhalen nodigen je uit om je te verbazen over de rechtspraak, om te begrijpen wat een arrest is, om er meer over te weten, om in te zien dat rechtspraak boeiend kan zijn.

Een aanrader. En eigenlijk niet alleen voor kinderen maar zeker ook interessant voor volwassenen.

LeesfragmentVoor het eerst gepubliceerd op Bazarow  

Foodlog