"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Wild

Dinsdag, 15 november, 2011

Geschreven door: Gerwin van der Werf
Artikel door: Johan Bordewijk

Van opgejaagde naar jager

In 2010 debuteerde Gerwin van der Werf met de roman Gewapende man. Hoewel de oordelen over dat boek verdeeld waren, werd over het algemeen het schrijverstalent van van der Werf wel opgemerkt. Het is daarom interessant om te zien hoe hij het er met Wild, zijn tweede boek, vanaf brengt.

In de proloog van dit boek wordt een onbekende jongeman opgejaagd door een bos en vlucht een rivier in. Zijn achtervolgers schieten met luchtbuksen meerdere keren in zijn rug zodat hij onder water verdwijnt om nooit meer boven te komen. Een raadsel is geboren, wat is hier aan de hand? Daarna springt het verhaal dertien jaar vooruit in de tijd en duikt de hoofdpersoon, Simon de Ridder, op. Van der Werf neemt de tijd en introduceert Simon in een aantal kalme hoofdstukken, waarin wel onderhuidse onrust doorschemert.

Simon is een jongen van twaalf jaar en woont bij zijn stugge grootouders. Op een dag wordt er een pakketje bezorgd dat een luchtdrukpistool blijkt te bevatten. Zijn vriend Kris betrapt hem en neemt hem het pistool af wat erin resulteert dat Kris zelf gewond raakt. Simon begrijpt dat in de gesloten dorpsgemeenschap waarin hij woont, de beschuldigende vinger naar hem uitgestoken zal worden. Om zich te redden vlucht hij het bos in. In de dagen die volgen lijkt de geschiedenis zich te herhalen: de mannen uit het dorp maken met geweren jacht op hem. Maar anders dan de jongeman in de proloog besluit Simon tot verzet: hij schiet terug en weet een voor een zijn tegenstanders uit te schakelen.

Een belangrijk kenmerk van dit boek is de broeierige sfeer. Van der Werf schept een kleine, afgebakende wereld. Het gehele verhaal speelt in een bos dat tegen het dorp aan ligt. Dit gebied is verder begrensd door een snelweg met een metershoog hekwerk aan de ene kant, een kilometerslange versperring van prikkeldraad van het naastgelegen militaire schietterrein en ten slotte door de dijk met de achterliggende rivier. Simon zit letterlijk in de val, hij kan geen kant op. Van der Werf versterkt de benauwde sfeer door ook het blikveld van de lezer te beperken. Hij zoomt in op details en geeft uitgebreide beschrijvingen van de handelingen:

Boekenkrant

‘Zo zat hij daar, op de bank, en sneed met het mesje punten aan een stel takken. Hij had nog geen enkel geluid van het bospad horen komen. Behalve wat vogels had hij rond zijn nieuwe onderkomen ook nog geen dieren gezien. Ja, insecten, die wel. Er kropen rode bosmieren langs de stammen van de pierige, bijna bladloze eiken waaraan het zeil was vastgemaakt. Hij had een paar van die dikke mieren van de bast af geplast. Rond de bloemen op de open plek fladderen vlinders. Een libel met een blauwgroen schild was even gaan zitten op een van de rieten stoelen.’

Door de voortdurende en groeiende dreiging en zijn besluit tot verzet verwildert Simon. Er komt een sterke overlevingsdrang naar boven. Indringend beschrijft van der Werf hoe Simon van een gewone jongen die zijn konijn verzorgt, verandert in een krijger. De lezer kan niet anders van instemmen met het uiteindelijk meedogenloze optreden van Simon tegenover zijn vijanden. Dan wordt ook duidelijk welke relatie het hoofdpersonage heeft met de neergeschoten jongeman van het begin en waarom zijn verzet meer is dan overlevingsdrang.

De belofte van zijn schrijverschap maakt Van der Werf met Wild waar. Het boek toont een mens in de basale drift om nietsontziend te overleven. Het is daarmee een beangstigend goed boek.


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Boeken van deze Auteur: