Wildgroei

Vrijdag, 2 september, 2022

Geschreven door: Nina Lykke
Artikel door: Lalagè

Midlifecrisis en scheiding

[Recensie] De Noorse huisarts Elin woont sinds kort in haar praktijk, want ze ligt in scheiding. Ze slaapt slecht en heeft de neiging om te eerlijk te zijn tegen haar patiënten. Die komen met allerlei suffe kwaaltjes en luisteren niet naar de eenvoudige tips die ze geeft: rust goed uit, eet gezond, beweeg genoeg. Zelf houdt ze zich daar ook niet aan. Elin ligt elke avond op de bank televisie te kijken en wijn te drinken. Wel neemt ze vrijwel het hele huishouden voor haar rekening. Haar man Aksel werkt veel als orthopeed en daarnaast besteedt hij al zijn vrije tijd aan skiën.

Elin heeft een affaire met Bjørn, waar ze dertig jaar geleden een tijdje verkering mee had. Bjørn kon erg jaloers zijn. Toen ze Aksel ontmoette, maakte ze het uit met Bjørn. Elin en Aksel kregen twee dochters en Bjørn stichtte een gezin met Linda.

“En zoiets had ik gevonden, iets wat het daglicht niet verdroeg en dat toch vanbinnen alles lichter maakte.”

Geheime affaire
De geheime afspraken met Bjørn zorgen er in het begin voor dat Elin aardiger is voor haar echtgenoot, althans, op de momenten dat ze elkaar zien. Maar als Aksel erachter komt, is het huis te klein en Elin vertrekt.

Kookboeken Nieuws

Elin komt niet heel sympathiek over, maar haar gedachten zijn zo herkenbaar en goed vertaald door Paula Stevens:

“En zelfs na al die jaren met patiënten – die bijna allemaal op verschillende manieren aangeven dat ze zich buitengesloten voelen, dus dat gevoel dat we erbuiten staan is waarschijnlijk het enige wat we allemaal gemeen hebben – heb ik nog steeds het vermoeden dat iedereen behalve ik een handleiding uitgereikt heeft gekregen met alle regels die beschrijven wat je in elke willekeurige situatie moet doen.”

Hoe nu verder?
De grote vraag is natuurlijk: hoe verder. Elin kan niet eeuwig in haar praktijk blijven wonen. Ze kan wel naar het oude appartement van haar moeder, die dement in een verzorgingstehuis woont. De scène die zich daar afspeelt, is zo troosteloos. Eigenlijk heeft Elin niemand om op terug te vallen. Haar dochters studeren en hebben hun eigen leven. De contacten met vrienden heeft ze verwaarloosd. En nu is er Bjørn, maar zou ze daar echt mee verder willen? Hij klaagt wel over zijn vrouw Linda, die absurde regels stelt en boos wordt als hij zich daar niet aan houdt. Maar hij wil zijn kinderen en kleinkinderen niet teleurstellen.

Nina Lykke is met Wildgroei internationaal doorgebroken. Veel mensen zullen iets herkennen in het leven van deze vijftiger. De zware onderwerpen worden verlicht door grappige opmerkingen. De combinatie van dit inkijkje in een huisartsenpraktijk en Elins privéleven maken het een boeiend boek.

Eerder verschenen op Lalagè leest