Winterboek

Vrijdag, 6 september, 2019

Geschreven door: Gerbrand Bakker
Artikel door: Lalagè

Verhalen over schaatsen, kou en kerst

[Recensie] Gerbrand Bakker heeft een aantal prachtige romans geschreven, waaronder Boven is het stil. Zijn Winterboek stond daardoor ook al een tijd op mijn boekenlijst. Laatst zag ik het in de bibliotheek, toen het in januari zo warm was voor de tijd van het jaar. Dus besloot ik dit boek te lenen om me in de wereld van ijs en sneeuw te wanen. Dat lukt prima! Winterboek staat vol verhalen over schaatsen, kou en kerst. Naast verhalen zijn er ook gedichten, recepten, puzzels en instructies voor het timmeren van vogelhuisjes (door de vader van de schrijver).

Ongeveer de helft van het boek is door Gerbrand Bakker zelf geschreven. Hij is naast schrijver ook hovenier en hij schaatst op hoog niveau, wat je terugziet in zijn verhalen. Een aantal daarvan lijken over zijn eigen leven te gaan (al weet je natuurlijk nooit wat echt gebeurd is en wat verzonnen is, maar dat maakt niet uit). De andere helft van het boek bestaat uit bijdragen van vrienden en bekenden van Gerbrand Bakker, zoals Dolf Verroen, Franca Treur, Ted van Lieshout en Maarten ’t Hart. Ik vind het erg leuk dat hij na elk verhaal of gedicht vertelt waar hij diegene van kent, met veel humor. Het enige thema dat ik mis is Sinterklaas. Die komt alleen voor in het winterse woordenboek, terwijl er vast mooie verhalen over Sinterklaas bestaan.

Ik vind eigenlijk alle verhalen goed: kort maar krachtig, sfeervol, gewoon leuk. Naar het einde toe neemt mijn interesse wel een beetje af. Misschien komt dat doordat de dagen alweer langer worden en de krokussen bloeien. Dus zet dit boek maar op je lijstje voor de volgende winter…

Schrijven Magazine

Eerder verschenen op Lalageleest 


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.