Word nooit groot

Zaterdag, 26 februari, 2022

Geschreven door: Roald Dahl
Quentin Blake
Artikel door: Frico Sijbrandi

Koester het kind in jezelf

[Recensie]  Word nooit groot  is een lofzang op de verbeelding en vindingrijkheid van kinderen, waarbij en passant volwassenen een spiegel wordt voorgehouden. Het vindt zijn inspiratie in de ondeugende originaliteit van Roald Dahl en is prachtig geïllustreerd door Quentin Blake in de voor hem zo kenmerkende stijl.

De kinderboeken van de Britse schrijver Dahl (Llandaff, Zuid-Wales 1916 – Oxford, 1990) zijn fantasierijk, grappig, vreemd, onvoorspelbaar en soms griezelig. Het lijkt als of hij bij het schrijven altijd in contact is gebleven met het kind in zichzelf. Blake (1932) is een Engelse cartoonist, die meer dan 300 kinderboeken heeft geïllustreerd.  Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met de boeken van Dahl. De schrijver vond hem de beste kinderboekenillustrator ter wereld. Hij heeft een directe manier van tekenen waarmee hij gewone grappige dingen, bewegingen en reacties spontaan weergeeft.

“Ben jij gehoorzaam, lief en zoet? Doe je altijd braaf wat moet? Dan heb ik niet zo’n leuk bericht…” Deze eerste drie korte zinnetjes op de eerste bladzijde prikkelen meteen de nieuwsgierheid. Op de volgende bladzijden wordt al snel duidelijk dat er veel meer is dan gehoorzaam, lief en zoet zijn. Kattenkwaad uithalen en avonturen beleven is veel leuker, tot groot verdriet en ergernis van de ouders. Maar hebben zij wel gelijk? Groot en volwassen worden hoeft niet te leiden tot een saai bestaan. Blijf buiten de lijntjes kleuren, wees eigenzinnig en daag jezelf uit.

Een verhaal waar zowel het kind als de (volwassen) voorlezer plezier aan zal beleven. Het is leuk en ondeugend, maar opent ook de ogen om het kind in ons nooit uit het oog te verliezen. Dit alles wordt prachtig ondersteund door de tekeningen van Blake.

Scènes

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles