Wortelzucht

Woensdag, 31 maart, 2021

Geschreven door: Marcel van Kanten
Artikel door: Carlita Van Rossum

Het is nooit te laat

[Recensie] In dit autobiografische boek neemt de auteur je mee in de persoonlijke zoektocht naar zijn afkomst. Marcel van Kanten heeft een Surinaamse vader en een Indische moeder, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Uit het genealogisch onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren, blijkt dat zijn roots nog veel wijder verspreid zijn. En dat hij een geschiedenis met zich meedraagt die hem heeft gevormd, ook al heeft hij het zelf niet meegemaakt. Of zit de geschiedenis in iemands DNA?

Met Wortelzucht wil Marcel van Kanten anderen inspireren om ook hun verhaal te onderzoeken en vooral te delen. Die insteek spreekt mij erg aan. Verhalen moeten verteld worden, hoe moeilijk ze soms ook zijn. Dat schept herkenning en begrip en spoort aan tot het accepteren wie je bent en waar je vandaan komt. Het lijkt erop dat de auteur dit proces tijdens het schrijven van dit boek, en het onderzoek wat eraan vooraf ging, heeft doorlopen.

De auteur heeft een unieke schrijfstijl. De verhalen van zijn ouders en voorouders worden niet per se op chronologische volgorde verteld. Er wordt van het verleden naar het heden gesprongen; de ene keer via een stuk geschiedenis en de andere keer via een persoonlijke herinnering. Hij stipt regelmatig de dubieuze rol van Nederland aan met betrekking tot geschiedkundige gebeurtenissen in Suriname en Indonesië. Voor de lezer zonder enige voorkennis kan dit soms wat lastig te volgen zijn. De afwisseling blijft echter de aandacht vasthouden en de hoofstukken zijn niet te lang. Dat leest prettig weg.

Van Kanten deelt de gedachten die hij heeft over zijn achtergrond en de vragen waarmee hij heeft geworsteld. Dat doet ook iets met de lezer; je gaat jezelf afvragen hoe jij hier in staat en wat jouw plek is in deze maatschappij. Wortelzucht is prachtig vormgegeven, met dikke pagina’s en een mooie lay-out. Er staan ingekleurde familiefoto’s in, teksten van liedjes en afdrukken van documenten. Te zien is er dat hier veel aandacht aan is besteed.

C2W

Marcel van Kanten maakt indruk met dit openhartige verhaal over niet alleen zijn geschiedenis, maar ook die van vele anderen die hun verhaal om welke reden dan ook niet hebben verteld. Het is nooit te laat. Wortelzucht verdient 4 mooie sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren