Zakboek voor de permacultuur moestuin

Maandag, 19 september, 2022

Geschreven door: Annelies Vandendriessche
Artikel door: Janny de Vries

De voordelen van permacultuur

[Recensie] Permacultuur is een term die steeds vaker voorbij komt. Zeker vanwege de stikstofcrisis waarbij de agricultuur onder vuur ligt. Annelies Vandendriessche beschrijft in haar Zakboek voor de permacultuur moestuin op een meer dan toegankelijke wijze de principes van een eeuwenoud werkend landbouwsysteem waarbij zorg voor de aarde, zorg voor de mens en zorg voor elkaar centraal staan.  Deze holistisch denkwijze, waarbij in kringlopen wordt gewerkt brengen het natuurlijke evenwicht weer terug van een perma(nente) cultuur die in de tijd standhoudt.

Ontwerp van de permacultuur moestuin
De auteur beschrijft het in acht nemen van zones bij het ontwerpen van de permacultuur moestuin. Hierbij worden de zaken die veel aandacht nodig hebben zoals kwetsbare zaailingen in de gaten houden het dichtst bij het huis gesitueerd. Planten die minder zorg nodig hebben of dieren waarbij geluid of geur een rol spelen worden op grotere afstand van het huis ingedeeld. Praktisch en zeer nuttig om rekening mee te houden als je een grote tuin tot je beschikking hebt waar je dagelijks efficiënt met je tijd en energie om wilt gaan.

Leerschool
Observeren en in reactie hierop reageren en vervolgens genieten is één van de belangrijkste lessen in het boek. Niks is verkeerd, overal zitten waardevolle boodschappen in om mee aan de slag te gaan. Een permacultuur moestuin aanleggen en onderhouden is dan ook geen doel op zich maar een waardevolle investering voor nu en de toekomst. Toenemen in kennis  en kunde door te experimenteren en nieuwe inzichten op te doen, worden rijkelijk uitgedragen in dit boek.

Natuurlijk evenwicht
We moeten bewust zijn van onze ecologische voetafdruk en daar naar handelen door voor kleine langzame oplossingen te gaan zoals het voorbeeld van natuurlijke belagers als vogels naar je tuin lokken om de plaagdieren mee te bestrijden. Er zijn altijd (langzame) natuurvriendelijke oplossingen mogelijk om de verstoring weer in balans te krijgen in plaats van  te kiezen voor (snelle) bestrijdingsmiddelen. Een mooi citaat wordt aangehaald van Bill Mollison,  een van de grondleggers van de permacultuur:  “You don’t have a snail problem, you have a duck sufficiency”, vertaald als: “Je hebt geen slakkenprobleem maar je hebt simpelweg te weinig eenden”.

Veelzijdige auteur
In het hele boek klinkt de achtergrond van de auteur door als leerkracht vanwege het toegankelijk en aantrekkelijk overbrengen van de informatie op de lezer.  Het boek is zeer aantrekkelijk vormgegeven met  prachtige foto’s uit haar eigen permacultuur moestuin. De auteur maakt ook gebruik van gekleurde kaders om recepten, tips of planten mee uit te lichten.  Haar passie voor de natuur blijkt ook uit haar andere betrekkingen van herboriste en imker. Daarnaast is haar moestuin de inspiratie voor de gerechten die ze samen met haar man in hun biologische huiskamerrestaurant aanbiedt. Hier zou ik wel een keer willen eten en kennismaken met de auteur!

Hereditas Nexus

Een prachtig vormgegeven boek, waar ik steeds in door wil lezen om nog meer kennis op te doen maar waardoor ik vooral aangezet word om zelf aan de slag te gaan!

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow