"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Zam de fikser

Zaterdag, 25 juni, 2022

Geschreven door: Peter Schaap
Artikel door: Demi Stein

Zoektocht naar de witte wolf

[Recensie] Zam de fikser is in dienst van Sadusin, een magiër. Zam moet in opdracht van Sadusin letterlijk van alles fiksen. In ruil daarvoor ontvangt hij vrije magie. Hij verzameld deze vrije magie om daar uiteindelijk zijn echte ouders mee terug te kunnen vinden.

Tijdens een missie komt hij in handen van Micander, een ijzermagiër die Zam in dienst neemt. Zam krijgt een ijzeren ring, waardoor Zam alles moet doen wat Micander van hem vraagt.

Zam moet uiteindelijk op zoek naar een witte wolf en haar jongen, waarbij hij tijdens deze zoektocht van alles meemaakt. Maar waar hij uiteindelijk terecht komt?

Nieuwe fantasy wereld
Zamak Klopperszoon, oftewel Zam de fikser, leeft in een magische fantasy wereld. Direct vanaf het begin word je meegenomen door Zam in zijn wereld, waarbij veel nieuwe termen en magische wezens benoemd worden. Als lezer wordt er direct vanaf het begin van je verwacht goed op te letten, aangezien het tempo vrij hoog ligt en er direct erg veel gebeurd.

Heaven

Doordat er al vrij snel veel gebeurd, word je als lezer direct geprikkeld om verder te lezen, je wil immers weten hoe het afloopt. Een keerzijde hiervan is dat er zo ontzettend veel gebeurt, dat je de draad kwijtraakt en uiteindelijk geen idee meer hebt waar het nu precies over gaat. Na het omslaan van een bladzijde kan het weer heel ergens anders overgaan, waardoor je als lezer het gevoel krijgt veel te missen.

Dit is jammer en zorgt ervoor dat je regelmatig terugbladert, om erachter te komen wat je gemist hebt. Vervolgens erachter komend dat je niets gemist hebt, maar dat het verhaal gewoon érg snel gaat. Dit gaat jammer genoeg wel ten koste van het leesplezier.

In combinatie met de vele nieuwe termen en wezens maakt dit dat het boek overkomt als een heel chaotisch fantasy verhaal, waar veel zijweggetjes gebruikt worden en er geen duidelijk beeld gevormd wordt over deze nieuwe fantasy wereld.

De schrijfstijl van Peter Schaap komt ouderwets over. Ouderwetse, denkbeelden, woorden en verwarrende zinnen helpen niet mee met het leesplezier te verhogen. Een aantal meningen en gesprekken tussen de personages zijn ook niet passend bij deze tijd, waardoor ergernis ontstaat. Een voorbeeld:

“’Ik begrijp je reactie, meisje van me,’ vervolgde de stem van Mandrahinasha. ‘Maar vergeet niet: Zam is een man. Van zo iemand kun je niet verwachten dat hij spontaan zijn best doet, laat staan dat hij daarin slaagt.‘”

In het verhaal worden er ook regelmatig situaties vanuit het verleden beschreven, die de verwarring eigenlijk alleen maar groter maken. Daarbij worden er niet zelden situaties kort beschreven waar de auteur “Maar daarover later meer” bij benoemd, wat wederom voor onduidelijkheden zorgt, gezien er veel situaties en gebeurtenissen door elkaar benoemd worden.

“”Waar zijn de oude mensen
Uit mijn huis,
Mijn stad, mijn straat?
Die soms weer in mijn dromen zijn,
Waar al wat was, bestaat.
Verleden is een zekerheid,
Het breekt niet af, het slijt.
Al lijkt het ook
Verdwenen in de tijd…”

Peter Schaap is een Nederlandse auteur geboren in 1946 en al sinds zijn jeugd bezig met het schrijven van verhalen en gedichten. Sinds de jaren 80 heeft hij zich gericht op het schrijven van kinderboeken en fantasy verhalen. Inmiddels verschenen er van zijn hand, naast korte verhalen in diverse tijdschriften en bundels, zo’n twintig fantasyromans.

Zam de fikser is een fantasyroman met een prachtige en opvallende cover die spijtig genoeg niet aan de verwachtingen voldoet. De achterflap klinkt veel belovend, echter stelt de inhoud teleur. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe verwarrender het verhaal van Zam en zijn zoektocht eigenlijk wordt.

Ook verschenen op Meerboekenblog

Boeken van deze Auteur:

Zam de Fikser

Ondeeds de Loutere

Chesnek B.V.