‘Zand erover 3, Toegift’

Dinsdag, 14 december, 2021

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Perfecte Buren

Toegift is het derde deel uit de trilogie Zand erover van Susan Muskee. Eerder verschenen Toeval en Toekomst. Hoofdpersoon uit deze trilogie is de dertigjarige Roos die uitvaartondernemer is.

Ook in dit slotdeel krijgt Roos weer het nodige voor de kiezen. Zo mag ze de uitvaart regelen van de popster Jenny Jones die in werkelijkheid Janna heette en samen met Roos en Famke – haar hartsvriendinnen – rechten heeft gestudeerd. Jenny Jones is in Amerika verongelukt, de kist met het lichaam wordt vanuit daar naar het uitvaartcentrum van Roos vervoerd en is dan al gesloten. Wassen en verzorgen, oftewel afleggen, hoeft dus niet te gebeuren maar aan de rest van de uitvaart heeft Roos toch haar handen vol want honderdduizenden fans willen de uitvaart volgen. Bovendien is Roos nu ook emotioneel betrokken.

Gelukkig verloopt alles zoals gepland maar dat geldt niet voor de rest van haar leven! Roos woont inmiddels samen met Jurre, dat gaat prima, totdat de zus van Jurre ineens op de stoep staat. Ze is weg bij haar vriend en kan nergens anders terecht. Met heel veel spullen en het nodige drama, trekt ze bij de jonggeliefden in. Als diezelfde avond dan ook nog hartsvriendin Camilla op de stoep staat met een levensgroot liefdesdilemma, weten Jurre en Roos zich geen raad.

Zand erover is een heerlijke trilogie waarin het wel en wee van een dertiger, Roos, centraal staat. Sommige van haar belevenissen zijn heel herkenbaar en representatief voor twintigers/dertigers. De filmavondjes met vriendinnen, de prille liefde die voor onzekerheid zorgt, de grote stap om te gaan samenwonen met je eerste echte liefde, het eerste uitstrijkje etc. Andere thema’s zijn diepgaander; omgaan met verlies van dierbaren, de scheidslijn tussen goed en kwaad, acceptatie van een nieuwe liefde van een van de ouders. Susan Muskee is er goed in geslaagd om deze thema’s met een zekere luchtigheid te verwerken in een mooie trilogie die heerlijk wegleest. Het taalgebruik is eigentijds en verfrissend, de schrijfstijl vlot. We gaan zeker meer van deze auteur horen. Drieënhalve ster voor Toegift alsook voor de hele trilogie Zand erover.

Sociologie Magazine

Jeannie

Eerder verschenen op Perfecte Buren.