Sam

Zaterdag, 28 augustus, 2021

Geschreven door: Tom Durie
Artikel door: Hanneke Arts-Honselaar

“Zeg dat niet. Je weet niet waartoe ze allemaal in staat zijn”

[Recensie] In Sam loopt het werkelijke verhaal en het politieonderzoek van Bart Govaerts naar wat er nu werkelijk gebeurd is door elkaar heen. Sam zit in een instelling wanneer het verhaal begint, waar Julie Dielemans, een klasgenoot, hem na maanden komt bezoeken. Sam is blij dat ze er is, al vindt hij het moeilijk te geloven dát ze is gekomen. Het doet hem goed te horen dat ze hem mist.

Sam, een sympathieke derdejaarsleerling, komt halverwege september in een nieuwe school terecht. Het Willemslyceum lijkt in het eerste opzicht op een perfect normale school, maar Sam komt al snel tot de vaststelling dat die perfectie maar een dun vernislaagje is.

De school wordt op een eerder bizarre manier gerund… niet door de directie of de leerkrachten, maar door enkele leerlingen. Jonas en Kasper voeren er, samen met enkele trouwe volgelingen, een waar schrikbewind, gaande van kleine plagerijen tot afpersing, geweld en pesterijen… Ze hebben er een soort bizar classificatiesysteem ingevoerd om leerlingen in bepaalde groepen in te delen.

Jonas’ moeder, die er directrice is, houdt hen de hand boven het hoofd zodat ze ongehinderd hun gang kunnen gaan. Sam probeert zich in het begin zoveel mogelijk afzijdig te houden, maar als hij op een avond een leerling helpt met een stuk gestoken fietsband, jaagt hij de hele club tegen zich in het harnas.

Yoga Magazine

Daarna gaat alles heel snel. Sam wordt om de tuin geleid en komt in een uiterst bedreigende situatie terecht waarin hij gedwongen wordt dingen te doen die tegen alles ingaan waar hij voor staat en waar hij van houdt. Kan hij die woede de baas worden?

Sam is een boek dat bij mij doordrong tot in mijn ingewanden, wat erin gebeurd is walgelijk. Dat betekent echter ook dat het verhaal me greep en meenam in de belevenissen van Sam. Durie heeft een verhaal neer weten te zetten dat de ontreddering van Sam op indrukwekkende wijze beschrijft. Het politieonderzoek is er op mooie wijze doorheen gevlochten. Daarnaast is het boek op hoopvol, omdat er een weg uit de ellende beschreven wordt. Een boek dat jongeren de mogelijke gevolgen van pesten klaarhelder beschrijft.

De auteur

Tom Durie woont en werkt in Diksmuide (B) als leerkracht, studie- en motivatiecoach. Sam is zijn debuut en werd oorspronkelijk geschreven als theatervoorstelling. Het boek schetst een akelig realistisch portret over waar extreem pestgedrag toe kan leiden.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Sam

Auteur:
Tom Durie
Categorie(ën):
Young Adult
  Sam