Zeis

Dinsdag, 7 december, 2021

Geschreven door: Neal Shusterman
Artikel door: Peter van Bavel

Zeis is van buitenaards niveau

[Recensie] Deze keer doet vader Neal het weer alleen. Het door mij gerecenseerde boek Dor schreef hij samen met zijn zoon Jarrod. Daar waar Dor de klimaatproblematiek als thema had, gaat Neal in Zeis wederom maatschappijkritisch van start.

Deze auteur heeft er een fan bij. Wat een geweldig goed verhaal én geschreven verhaal is dit.

Een grote kanshebber op een notering in mijn eindejaar lijstje van 2021. Daar moet ik dan wel de spelregels even op naslaan. Het boek verscheen al in 2016 en werd pas in 2021 voor het eerst in een Nederlandse vertaling uitgebracht. Sterker nog. In het Engels zijn er al drie delen verschenen. Ik hoop dat Baeckens Books ook Thunderhead en The Toll in een Nederlandse vertaling zullen uitgeven, in de nabije toekomst.

Over de nabije toekomst gesproken, daar speelt het verhaal zich af. De mens heeft alle lessen geleerd, die er voor de mensheid te leren vielen. Er is een wereld zonder honger, zonder oorlog, zonder ziekte, zonder lijden en zonder de dood. De overheid is niet langer nodig. De hele aardbol wordt bestuurd door een modern datacenter dat wij nu kennen als de Cloud. De cloud waarin wij momenteel al alles van waarde digitaal bewaren, heeft zichzelf kunnen evolueren en optimaliseren tot een alziend en alwetend digitaal meesterbrein: De Cumulus.

Technisch Weekblad

Omdat niemand meer sterft door ziekte of ouderdom, is er besloten om de bevolkingsgroei te reguleren met behulp van Zeisen. De Zeis is een mens die een lange opleiding heeft genoten om volgens vastgestelde quota mensen te dorsen. Wie er gedorst wordt, is aan de Zeis, die handelt in lijn van Tien Geboden, die afwijken van de Bijbelse versie met dezelfde naam.

Het zestienjarige meisje Citra en de eveneens zestienjarige jongen Rowan worden geselecteerd om de opleiding tot Zeis te gaan volgen. Er is geen ontkomen aan. Wat zich vervolgens ontrafelt is een tandenknarsend verhaal in een adembenemende wereld.

Naast The Stand (De Beproeving) van Stephen King is dit de meest indrukwekkende dystopische wereld die ooit door een auteur is geschapen.

Waar we als mensheid in 2021 nog steeds proberen te moderniseren onder het mom ‘gemak dient de mens’, keert dit ontwikkelde gemak zich volledig tegen ons. Wanneer er niets meer valt te verbeteren, te ontwikkelen of te leren is de aarde verworden tot een nutteloze kluit aarde met veel te veel mensen.

Wanneer je slachtoffer bent van een dodelijk ongeluk, word je geregenereerd. Ook wanneer je er middels zelfdoding (Dat heet hier ‘kletteren’) een einde aan maakt. Wanneer je oud bent, laat je je regenereren tot een jongere versie van jezelf. Het enige dat blijft is de kennis en levenservaringen.

En ontsnappen aan de zinloosheid van het bestaan is onmogelijk. Alleen dorsen is definitief en onomkeerbaar. De rol van de Zeis is dermate belangrijk dat er een groot gevaar op de loer ligt. Wie God speelt, kan zich God gaan voelen.

Zeis is een afgerond verhaal dat ruimte biedt aan nieuwe verhaallijnen. Zeis is van buitenaards niveau. Zeis is beklemmend fraai en angstaanjagend dichtbij. Zeis zet je aan het denken over het leven in complete zin.

Zeis is zo wijs, ik moet het vijf sterren geven.

Persoonlijke songtekst:
‘Let’s dance in style, let’s dance for a while
Heaven can wait we’re only watching the skies
Hoping for the best, but expecting the worst
Are you gonna drop the bomb or not?

Let us die young or let us live forever
We don’t have the power, but we never say never
Sitting in a sandpit, life is a short trip
The music’s for the sad man

Can you imagine when this race is won?
Turn our golden the faces into the sun
Praising our leaders, we’re getting in tune
The music’s played by the, the madman

Forever young
I want to be forever young
Do you really want to live forever?
Forever, and ever’
(Alphaville – Forever Young)

Eerder verschenen op Perfecte Buren